Janja Garnbret je še na drugi tekmi v tej sezoni stopila na stopničke. V švicarskem Meiringenu je bila druga, v Moskvi pa je odlično formo potrdila s prvo letošnjo zmago.

Na moških tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju sta se prvič na oder za zmagovalce zavihtela dva Slovenca. V odlični formi je Jernej Kruder, ki je po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu v Meiringenu stopil na stopničke tudi v Moskvi in je dokazal, da njegov švicarski uspeh ni bil muha enodnevnica. Uspeh Garnbretove in Kruderja je dopolnil Vezonik, ki je v svojem prvem velikem finalu s tretjim mestom osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

»Vsakič skušam biti najboljša«

Garnbretova je v polfinalu postavila najboljši dosežek, a je za novo zmago tudi v finalu morala pokazati najboljše. Drugo in tretje mesto je pripadlo Japonkama Miho Nonaka in Akiyo Noguchi.

»Vedela sem, da sem z Miho v finalu povsem izenačena in da bom morala zadnji balvan do vrha preplezati v prvem poskusu, torej na flash, saj je v prvem poskusu zadnji balvan preplezala že Miho. V izolacijski coni namreč lahko po novem spremljamo izide. Sem res super srečna, da sem ohranila mirno glavo in jasne misli ter sem počakala, se umirila in poskusila ter videla, kaj bo. Smer mi je uspela na flash in je res čudovito. Vsakič skušam biti najboljša,« je bila presrečna Garnbretova.

Devetnajstletno tekmovalko iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu letos čaka matura, zato bo zaradi učenja in priprav na maturitetni izpit izpustila majske in junijske balvanske tekme svetovnega pokala. V karavano se bo vrnila julija z začetkom sezone svetovnega pokala v težavnosti.

Presenetil 22-letni Korošec

»Moram reči, da so bile te stopničke nepričakovane. Očitno pa sem tekmovalec narejen za stopničke. Po zmagi se ni nič spremenilo, saj vem, da bi lahko ostal tudi brez stopničk. Sem v dobri formi, bil sem miren in znova sem tukaj,« je bil zadovoljen 27-letni Kruder, ki pa se mu je na drugem balvanu pripetila napaka in ni osvojil vrha smeri, zato je za drugo mesto trepetal do konca.

Presenetil je 22-letni Korošec Vezonik, ki ni mogel verjeti, da je osvojil stopničke in to v svojem prvem finalu v svetovnem pokalu. Tako kot Kruder je Vezonik v finalu osvojil tri smeri od štirih. Slovenca pa sta edina v prvem poskusu osvojila vrh zadnje finalne smeri, kar je bilo odločilno za dvojne slovenske moške stopničke.

»Uresničile so se mi sanje«

»Neverjetno. Uresničile so se mi sanje. Pred enim tednom sem bil v Meiringenu 51., zdaj pa sem na stopničkah,« se je smejalo Vezoniku, ki je z 19. mestom kvalifikacij za las ujel svoj drugi polfinale v svetovnem pokalu, v katerem se mu je odprlo in je postavil četrti dosežek, prehitel je celo izkušenejšega sotekmovalca.

»Na treningih sem se počutil super močnega, ampak tekme so nekaj povsem drugega, saj v svetovnem pokalu ni vse v moči. Ne bi mogel reči, da sem v enem tednu tako zelo napredoval. Ne morem verjeti,« je bil vesel Vezonik. Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki.

Katja Kadić in Mia Krampl sta osvojili 10. in 11. mesto. Mina Markovič je za eno mesto zgrešila polfinale. Tekmovanje je končala v sobotnih kvalifikacijah na 21. mestu. Domen Škofic je v kvalifikacijah pristal na 41. mestu.