Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B razočarala že na uvodu in si močno otežila možnosti za napredovanje med elito. Razglašena slovenska vrsta je pokleknila pred Veliko Britanijo (1:3), ki na madžarskem turnirju velja za najskromnejšo reprezentanco. V zadnjih štirih letih je nastopala na prvenstvih tretjega razreda, senzacionalno zmago proti udeleženki zadnjih dvojih olimpijskih iger pa je vpisala prvič po devetnajstih letih.

Neuigrani, neučinkoviti in počasni

Slovenija je bila nepripravljena na začetek prvenstva že ob petkovem prihodu v velemesto ob Donavi. Izbrancev selektorja Karija Savolainena nista streznila niti poraza na pripravljalnih tekmah proti Madžarski in Avstriji, polomija z Veliko Britanijo pa je še poglobila slovensko krizo. Reprezentanca se je na drugem vrhuncu sezone predstavila kot neuigrana, neučinkovita in počasna zasedba, v kateri se pozna odsotnost nosilcev igre zadnjih let (Muršak, brata Rodman, Robar…), ki veljajo za vodje v garderobi. Na začetku šampionata v slovenski igri ni pravega koncepta, strasti in moštvenega duha, ki je bil zaščitni znak sedanjega rodu. Preveč je individualnih akcij, v kriznih trenutkih pa na ledu ni igralca, ki bi prevzel odgovornost in popeljal moštvo na zmagovito pot. Najizkušenejši hokejisti (Tičar, Sabolič, Kranjc…) so zunaj forme, na slovenski klopi pa vlada tako mirno ozračje, da vsi igralci tekmo spremljajo sede.

Slovenska vrsta je imela znova preglavice z vstopom v tekmo, saj je pokazala premalo odločnosti in ambicioznosti. Namesto da bi Veliki Britaniji tudi z naleti na ogrado nagnala strah v kosti in upravičila sloves izrazitega favorita, je bila premehka in premalo disciplinirana. Britanci so ob številčni prednosti dosegli dva gola, medtem ko je Slovenija z igralcem več ostala brez pravih idej. »Doživeli smo veliko razočaranje, saj nismo pričakovali poraza na uverturi. Morali bi igrati pametno z veliko energije, a je očitno, da se ubadamo z neučinkovitostjo. Morali bi zmanjšati število kazenskih minut in izboljšati drsanje, povrhu pa nismo imeli niti sreče. Veliko smo napadali, a sem imel občutek, da je v britanskih vratih čarovnik. Na tekmo smo se pripravljali po običajnem urniku, ničesar nismo izpustili,« je razložil selektor Kari Savolainen.

Nov poraz bi pomenil slovenski boj za obstanek

Slovenija popravnega izpita v Budimpešti za napredovanje v skupino A ne bo več imela, najzahtevnejše preizkušnje pa bodo v ostrem ritmu sledile vse do konca tedna. Finski strokovnjak Savolainen ima preglavice z izbiro napadov, ki ne ponudijo optimalnih rešitev. Ko je slovensko moštvo proti Veliki Britaniji zaostajalo za dva gola, je razporedil moči in v udarni napad postavil Saboliča, Tičarja in Urbasa, ki so povečali pritisk na britanska vrata, a je Slovenija iztržila le vratnico po strelu Kuralta. Časa za pripravo na nadaljevanje turnirja skorajda ni, saj slovenske hokejiste že jutri ob 16. uri čaka preizkus proti Poljski, ki se je pred dvema letoma na prvenstvu skupine B v Katovicah veselila zmage s 4:1. »Pred večerjo bomo imeli sestanek, na katerem bomo analizirali naslednjega tekmeca. Pomembno je, da se bodo igralci spočili, prav veliko manevrskega prostora za spremembe pa nimamo,« je dejal selektor.

Slovenija bi se z zmago proti Poljski vključila v igro za napredovanje med šestnajsterico najboljših hokejskih držav sveta, poraz pa bi jo pahnil v morečo bitko za obstanek med drugoligaši. Na naslednjih tekmah se bo pokazalo, koliko značaja ima slovenski kolektiv. »Nasprotnikova vrata se zdijo kot zakleta, a bomo morali na vsak način izboljšati realizacijo. Zavedamo se, da bodo morali do konca prvenstva pasti prav vsi tekmeci,« pravi branilec Blaž Gregorc, ki je na uvodu v prvenstvo dosegel edini zadetek za slovensko vrsto.

Dodatna težava za izbrano vrsto je poškodba drugega vratarja Matije Pintariča, ki mu je na ogrevanju pred dvorano tako spodrsnilo, da si je zlomil rebro, zato je prvenstvo zanj končano.