»Po dokazano dokončanem jedrskem programu jedrskih testov, testov raket srednjega in dolgega dosega ne potrebujemo več, območje za jedrske preizkuse na severu pa je prav tako končalo svojo misijo,« je po poročanju državne agencije KCNA, ki ga prenaša ameriška televizija CNN, sporočil Kim.

Med prvimi se je na novico odzval Trump, ki je na twitterju zapisal: »Severna Koreja je pristala v prekinitev vseh jedrskih preizkusov in zaprla veliko testno lokacijo. To je zelo dobra novica za Severno Korejo in za svet - velik napredek! Veselim se najinega vrha.«

CNN poroča, da naj bi se Kim odločil, da se bo posvetil gospodarskemu razvoju. Ob tem naj bi verjel, da je najboljša pot naprej normalizacija odnosov z drugimi državami. »Prioriteta bo dramatično izboljšanje življenja ljudi in razvoj trdne socialistične ekonomije,« poroča KCNA.

Napoved konca testov je sicer dobrodošla, vendar pa so ZDA skupaj z regionalnimi zaveznicami doslej zahtevale jedrsko razorožitev. KCNA namreč poroča, da je razlog za konec testov to, da je Severna Koreja dosegla svoj cilj in razvila jedrsko orožje in raketne izstrelke do te mere, da preizkusi niso več potrebni.

Kim naj bi se odločil tudi, da bo Severna Koreja odslej sodelovala z mednarodno skupnostjo za zaustavitev jedrskih preizkusov po vsem svetu in da ne bo nikoli prva uporabila jedrskega orožja, niti ga prodajala komu drugemu.

Odločitev kot »priložnost za zmanjšanje napetosti«

Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pozdravila odločitev Pjongjanga kot pozitiven, že dolgo željen korak na poti, »ki mora sedaj voditi k popolni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji države«. Napoved kaže na pripravljenost Kima, da spoštuje svoje mednarodne obveznosti in upošteva resolucije Varnostnega sveta ZN.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva je pozdravil odločitev Pjongjanga kot »priložnost za zmanjšanje napetosti« na Korejskem polotoku. Predsednik zunanjepolitičnega odbora zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je prav tako pozdravil odločitev Pjongjanga, a poudaril, da bo morala Severna Koreja spoštovati sporazum o neširjenju jedrskega orožja, ZDA pa dati jasen znak popuščanja napetosti, poroča dpa.