Center ponovne uporabe so na Jesenicah odprli v začetku aprila, danes pa je v njem prvič zaživela tudi kavarniška popravljalnica, ki bo delovala vsak zadnji petek v mesecu. V jeseniškem centru so ustvarili dve delovni mesti, v celotni mreži pa je v socialnem podjetju zaposlenih 45 ljudi. Med njimi so različni mojstri, od šivilje do mizarja in električarja.

Zasnova kavarniške popravljalnice je takšna, da ljudje sporočijo, katere izdelke imajo doma in bi jih želeli popraviti oziroma obnoviti ter sami tega zaradi pomanjkanja znanja ali ustreznega orodja ne zmorejo. Na dan kavarniške popravljalnice nato te izdelke prinesejo v center in skupaj z mojstri izvedejo »diagnozo« in popravilo.

Obiskovalci lahko od doma prinesejo na popravilo izdelke, kot so manjši kosi pohištva, oblačila, gospodinjski izdelki, nakit, igrače in posoda – torej kar koli bi še želeli uporabljati in je mogoče popraviti. Ker lastnik izdelka sodeluje pri popravilu, se nauči novih veščin, ki so pomembne za zmanjšanje porabe surovin, energije, vode, kemikalij in emisij. sta