Marquez in Rossi sta trčila malo pred koncem prejšnje kaotične dirke, ko je Španec ujel večkratnega svetovnega prvaka in ga prehiteval v najbolj neprimernem trenutku, zato je Rossi padel. Ko je Marquez prišel v Yamahino garažo, da bi se opravičil, pa so ga ljudje iz Rossijevega spremstva vrgli iz garaže. »Ne potrebujem njegovega opravičila, ker vem, da ni iskreno,« je pripomnil Valentino Rossi.

Besedna vojna se je nadaljevala, saj je Rossi Marqueza obtožil, da s tako vožnjo uničuje ta šport in da ga je že strah zapeljati na stezo, ko je na njej tudi Marquez. Nekdanji dirkač Kevin Schwantz pa je dodal, da bi morali Marqueza še bolj ostro kaznovati. »Vodstvo dirke mora odločati o kaznih, ne kdor koli. Jasno pa je, da se morajo postaviti bolj jasna pravila, kaj je dovoljeno in kaj ne in kakšna kazen sledi,« meni Rossi.

Na drugi strani so nekateri stopili v bran Marquezu, ki je dejal, da ne bo spreminjal svojega odnosa do dirk, da bo vedno napadal in prehiteval počasnejše dirkače. »Spoštujem mnenja drugih, tudi če se z njimi ne strinjam. Nikoli še nisem šel v prehitevanje z mislijo, da bom tekmeca spravil na tla, a včasih se pač ne izide. Tudi mene so kdaj drugi prisilili v padec. To so dirke,« je povedal Marc Marquez. Malce presenetljivo se je na Marquezovo stran postavil tudi nekdanji dirkač Giacomo Agostini: »Če bodo kar naprej diskvalificirali dirkače, potem ti nekega dne ne bodo več dirkali. Vsem se je že zgodilo v karieri, da je napravil napako. Če pa je Rossija strah, potem naj gre v službo v banko, tam bo imel veliko miru.« Predsednik FIM Vito Ippolito pa ni najbolj vesel besedne vojne, čeprav ve, da se motoGP s tem dejansko hrani. Oba dirkača opozarja, da bo posegel vmes, če bodo stvari ušle izpod nadzora: »Oba sta ambasadorja dirk in s tem nosita veliko odgovornosti. Kaosa ne bomo dovolili.« Še bolj jedrnato pa je vse skupaj ocenil dirkač Danilo Petrucci. Ves cirkus se mu zdi odločno pretiran: »Zarco in Pedrosa sta tudi trčila, rezultat je bil enak. A ni o tem nihče nič spregovoril ali zahteval nobene kazni. Razumem, da mediji potrebujejo take stvari, a v tem športu se zadnje čase vsi samo še pritožujejo. Ni prav, če ni prehitevanj, ni prav, če je preveč prehitevanj. Kaj bi zdaj sploh radi?« Mimogrede, Dani Pedrosa si je v Argentini zlomil zapestje, a bo na dirki v ZDA vseeno nastopil.