Slovensko nogometno prvenstvo se preveša v zadnjo četrtino, zato tudi prostora za spodrsljaje ni več na pretek. Za nameček je prvoligaški ritem z dvema tekmama na teden neusmiljen, nad čimer niso pretirano navdušeni pri vodilni Olimpiji. Ljubljančani, ki se bodo jutri še tretjič v manj kot mesecu dni pomerili s Celjem, odkrito priznavajo, da jim že nekoliko pohaja sapa. Po zadnjih predstavah sodeč imajo te na pretek pri Mariboru. Štajerci so v zadnjih desetih dneh ujeli šampionsko formo in gole dosegajo kot za stavo. Pol ducata so jih minuli teden nasuli samo razglašenim Goričanom, zato se zdi skoraj nepredstavljivo, da bi bil razplet današnje tekme proti Aluminiju v Kidričevem identičen tistemu izpred dveh mesecev, ko sta se kluba razšla brez zadetkov. Na morebiten spodrsljaj vodilnih dveh ekip bodo znova prežali Domžalčani, ki se bodo še drugič v tem tednu pomerili s četrtouvrščenim Rudarjem iz Velenja.

ALUMINIJ – MARIBOR, danes ob 16.50, sodnik: Žnidaršič

Nobena podrobnost jim v lovljenju vodilnega ne uide. Vijoličasti pred včerajšnjim treningom niso zalili glavnega igrišča v Ljudskem vrtu. Da bi čim bolje poustvarili teren v Kidričevem, na katerem so nabrali že dovolj slabih izkušenj. Počasno igrišče, strnjena obramba. To čaka Maribor v boju za naslov. A točke v boju za obstanek potrebuje tudi Aluminij.

»Imeli bomo dovolj prostora, ki nam je bil ponujen tudi na prvi spomladanski tekmi, ko bi morali izkoristiti priložnosti,« se DarkoMilanič spomni zadnjega obračuna (0:0), ko vijoličasti niso strli Aluminija. »Ni nam treba ponavljati, da so proti nam bolj motivirani kot sicer. Njihovi prehodi so med najboljšimi v ligi, to je njihov način.«

Veliko sprememb Milanič ne načrtuje, edino mu narekuje kaznovanost Aleksa Pihlerja. V sredini bo ob Amirju Derviševiću, ki je podaljšal pogodbo do leta 2020, najbrž Blaž Vrhovec. Milanič računa, da bo udarna naveza Jan Mlakar in Luka Zahović učinkovala še naprej, a poudarja, da morata imeti podporo soigralcev.

Če so »šumari« presegli pričakovanja z uvrstitvijo v finale pokala, se osnovni cilj, obstanek v ligi, po nedeljskem remiju z Ankaranom zdi precej bolj majav. Oliver Bogatinov, ki je v Ljudskem vrtu znal ustaviti Maribor, bo povrhu predvidoma brez Luke Štora in Denisa Šmeja.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Martinović, Zeba, Ploj, Jurčević, Petrović, Mensah, Tahiraj, Nunić, Kidrič. Maribor: Handanović, Hodžić, Ivković, Šuler, Viler, Dervišević, Vrhovec, Kramarić, Hotić, Mlakar, Zahović. Naš namig: 2

GORICA – KRŠKO, danes ob 19. uri, sodnik: Obrenović

Ekipi sta tako rekoč končali sezono: Gorica je po spomladanski razprodaji točk evropsko vozovnico dokončno izgubila s polfinalnim pokalnim porazom, Krško s sredino zmago proti Gorici, s katero se je trdno zasidralo na sredini lestvice. Že res, da je na voljo še 27 točk, ampak realen pogled na aktualno razmerje moči ne dovoljuje razmišljanj o večjih premikih znotraj tekmovalno in tudi medijsko nezanimivega boja za peto, šesto ali sedmo mesto.

Krško lahko sicer danes celo prehiti Gorico, ampak bolj kot to bo zanimivo, kateri od ekip, ki se potegujejo za naslov in obstanek, bosta v zadnji četrtini »pomagali« in kateri »ponagajali«. To bi utegnil biti eden večjih motivov v zadnji četrtini, ko bi kot obliž na katero od preteklih ran prijala kakšna odmevna revanša. Hkrati bodo prihodnji krogi pomembni tudi pri iskanju prvih rešitev za naslednjo sezono.

Novogoričani so sicer že celotno obdobje uspešnega reševanja kluba med kladivom in nakovalom – za zagotavljanja proračuna morajo prodajati uspešne igralce, a s tem siromašijo ekipo in se oddaljujejo od ciljev. Podobne izzive imajo seveda tudi Krčani, ne nazadnje imajo v svojih vrstah tržno zelo zanimivega prvega podajalca lige Tončija Mujana, ki ima na svojem seznamu deset asistenc.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Jogan, Kavčič, Gregorič, Tešija, Kolenc, Žigon, Osuji, Marinič, Burgić, trener Srebrnič. Krško: Zalokar, Ejup, Krajcer, Kulinitš, Kovačič, Balić, Mujan, Jovanović, Ogrinec, Mandić, Vekić, trener Ščulac. Naš namig: 0

TRIGLAV – ANKARAN, jutri ob 13. uri, sodnik: Sagrković

Kluba presenečata. Kranjčani z urejeno sredino z igralsko piramido in široko zastavljenim klubskim pogonom, a prikovani na dno, Ankarančani s težavami na igriščih in okoli njih, a hkrati v položaju, ko lahko naredijo enega največjih korakov proti obstanku v ligi. Zdi se, da imajo slednji za »tekmo pomladi« več adutov v rokah, eden pomembnejših je tudi dejstvo, da so ob remiju v prvem krogu na naslednjih dveh medsebojnih srečanjih triglavane dvakrat premagali. Kar je pomemben podatek, če bi morda bili ekipi v zadnjem krogu točkovno izenačeni.

Povsem konkretna prednost pa je povezana z disciplinskimi zadevami: medtem ko so se nekaj krogov z več odsotnostmi spopadali v ankaranskem taboru, so se zdaj te vrste težave zgrnile na kranjskega.

Trener Siniša Brkić se na derbi podaja kar brez četverice igralcev branilske in zvezne vrste (Bojić, Krcić, Suljević in Zec), ki so bili sicer redno v prvi enajsterici. Pomagal si bo lahko s povratnikom Šmitom, očitno pa je v tem trenutku bolj pomembno, kako bo svoje igralce psihološko pripravil na tekmo, ki nekaj prinaša in veliko odnaša. Zmage so bile sicer nujne že v preteklih krogih, tokratna je življenjskega pomena, medtem ko si lahko Ankarančani privoščijo tudi igro na remi. Tekma bo zelo zahtevna tudi za sodnika Sagrkovića.

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Elsner, Šmit, Mlakar, Kuhar, Križaj, Robnik, Tijanič, Bukara, Poplatnik, Vokić, Ankaran Hrvatini: Bužan, Mate, Pahor, Badžim, Soldo, Gliha, Vodeb, Delgado, Nkama, Santos, Gerc. Naš namig: 0

CELJE – OLIMPIJA, jutri ob 16.50, sodnik: Jug

Zdaj, ko se začenja zadnja četrtina, je vsaka tekma finale. Vse in vsi štejejo. Tudi v pisarnah Olimpije to dobro vedo. Sedem evrov veljata prevoz in vstopnica za gostovanje zelenih v Celju. Štiristo navijačev si obetajo Ljubljančani. »Vsak bi bil rad na našem mestu!« se vloge favorita ne otepa Igor Bišćan. Še več, poudarja, da je njegova želja Olimpijo popeljati v kvalifikacije za ligo prvakov. Toda Dario Čanađija je že potožil nad ritmom sreda - sobota po polfinalu pokala, manj obremenjen teden je izpostavil tudi Bišćan: »Prav nam je prišel, saj bo prihodnji teden ponovno naporno. Radi bi malce osvežili moštvo.« Olimpija je v Celju letos že obstala pri 0:0, zato Bišćan opozarja, da bodo naleteli na težave, če ne bodo odigrali po najboljših močeh. Ali bo posegel po rotaciji, ni želel razkriti: »Imamo kvaliteto, samozavest, vse, kar nas je pripeljalo v stanje, v katerem smo.« Celjani so bili proti Olimpiji letos vedno blizu, na koncu pa daleč, kar so znova boleče spoznali v pokalu, potem ko so že na začetku pomladi odnesli dober vtis, a nobene točke. »Še vse tekme, ki smo jih izgubili, bi lahko zmagali,« je Dušan Kosič ugotavljal tudi v Domžalah po še enem porazu, ki ni znal biti vsaj remi. Zaradi brce stožca ob zapravljeni priložnosti pa je bil še izključen, zato bo zadnji popravni izpit proti nekdanjemu moštvu spremljal s tribune.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Džinić, Stojinović, Andrejašič, Pišek, Cvek, Požeg Vancaš, Pečnik, Lupeta, Vizinger. Olimpija: Ivačič, Štiglec, Zarifović, Uremović, Apau, Miškić, Tomić, Davidson, Alves, Čanađija, Abbas. Naš namig: 2

DOMŽALE – RUDAR, jutri ob 19. uri, sodnik: Glažar

Že res, da so Domžalčani v Stožicah končali niz enajstih zmag, vseeno pa gladko nadaljujejo niz nepremaganosti na trinajstih tekmah. Vendar če kdo, jim je letos življenje grenil velenjski Rudar, ki ni zmagal le v Velenju (2:1), ampak tudi v Domžalah (0:1), preden so se rumeni znesli nad knapi (1:4).

Sredina zmaga v zaostali tekmi nad Celjem je samo še bolj utrdila prepričanje Simona Rožmana, da Domžale ostajajo zveste svojemu načinu. »Zelo dober približek evropskemu nivoju, h kateremu stremimo,« je poudaril Simon Rožman, ki ima v Shamarju Nicholsonu zelo potentnega igralca. A tega ima v Dominiku Radiću tudi Marijan Pušnik, ki bo po Celju naslednji ugotavljal, kako »evropski« je Rudar.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Husmani, Bizjak, Vetrih, Ibiričić, Ibraimi, Nicholson. Rudar: Pridigar, Ćoralić, Pušaver, Kašnik, Tomašević, Bijol, Novak, Parfitt-Williams, Radić, Antonov, Šehić. Naš namig: 1.