V soboto zvečer je policijska patrulja pri opravljanju nalog varovanja državne meje v Dolenjah pri Jelšanah ustavila osebni avtomobil nemških registrskih številk. V postopku ugotavljanja identitete oseb v vozilu je bilo ugotovljeno, da je osebni avtomobil vozil 43-letni državljan Kosova z začasnim bivanjem v Nemčiji. V vozilu je bilo še 9 državljanov Turčije, za katere je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili peš skozi gozd, iz smeri naselja Šapjane (Hrvaška) mimo naselja Jelšane in Dolenje (Slovenija) proti Ilirski Bistrici. Ob zaustavitvi vozila oziroma pri varnostnem pregledu so imeli vsi državljani Turčije blatna oblačila.

Namenjeni so bili v Trst

Policisti so ugotovili, da je 43-letdni državljan Kosova po predhodnem dogovoru kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal skupino devetih državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Pri tem je imel vlogo prevoznika ilegalnih prebežnikov po ozemlju Slovenije, z namenom, da jih prepelje na območje drugih držav EU oz. v Italijo.

Osumljenemu državljanu Kosova je bila odvzeta prostost, nadaljnji postopek pa so prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper. V nadaljnji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so ilegalni prebežniki na različne načine po t.i. balkanski poti iz Srbije prispeli na območje BiH ter nato s pomočjo vodičev in prevoznikov nedovoljeno vstopili na območje Hrvaške, od kjer so bili z različnimi vozili prepeljani do meje s Slovenijo. Celotno skupino je nato prevzel vodič, ki jih je po gozdu iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapil v bližino naselja Dolenje, tam pa jih je v svoj osebni avtomobil naložil osumljeni 43-letni državljan Kosova. Nameraval jih je prepeljati do Italije oz. mesta Trst.

S tem ilegalnim prevozom so storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 36.000 evrov. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.