Če je Žalgiris pod vodstvom nekdanjega košarkarskega čarovnika Šarunasa Jasikevičiusa veljal za najlepše presenečenje letošnjega rednega dela evrolige, je litovski velikan že na prvi tekmi četrtfinala pokazal, da misli resno tudi v izločilnih bojih. V Atenah je namreč na kolena spravil grškega velikana Olympiacosa in tako nasprotniku ukradel prednost domačega parketa.

V dvorani Miru in prijateljstva v Pireju je bil Žalgiris na pragu zmage že po rednem delu, a je Vassilis Spanoulis storil tisto, kar najbolje zna, in s trojko tekmo popeljal v podaljšek. V njem so gostje dokončno zagospodarili na parketu in Olympiacos v letošnji sezoni porazili še tretjič. Glavni vlogi pri presenečenju sta odigrala Brandon Davies, ki je dosegel 21 točk in osem skokov, ter kanadski branilec s slovenskimi koreninami Kevin Pangos, ki je pristavil 20 točk in podelil šest asistenc. Slabih 15 minut je na parketu preživel tudi Beno Udrih, ki je tekmo sklenil s tremi točkami.

»Upam, da se bomo tudi na drugi tekmi znali spopasti z atmosfero v dvorani. Kljub zmagi nismo igrali niti približno tako, kot znamo. Ostati moramo ponižni, saj nam nasproti stoji ekipa, ki je v zadnjih petih letih v evroligi pokazala največji karakter. Na naslednji tekmi pričakujem boljši in odločnejši Olympiacos. Na to moramo biti pripravljeni. Vemo, da je nasprotnik v težavah zaradi poškodb. Printezis, denimo, se je ravno vrnil in zato ni našel pravega ritma. A bi ob tem tudi dejal, da ni slučaj, da smo Olympiacos premagali že tretjič v letošnji sezoni,« je po tekmi mirno razpredal Šarunas Jasikevičius, ki se je pred slačilnico zapletel v manjši prepir s Spanoulisom, a sta si akterja na koncu vseeno segla v roko. »Izgubili smo prednost domačega terena, kar nas boli. A to ne spremeni naših načrtov. Moramo zmagati na drugi tekmi, nato pa v Kaunasu dokončati posel. Nekateri igralci niso v najboljši formi zaradi poškodb, a to ne sme biti izgovor,« je bil krajši trener Olympiacosa Ioannis Sfariopoulos.

Na drugi sredini tekmi je branilec naslova evropskega klubskega prvaka Fenerbahče brez večjih težav ugnal Baskonio. »Na agresivnega nasprotnika, ki stremi k hitri igri z veliko protinapadi, smo bili dobro pripravljeni. Ni pomembno, ali tekmo dobiš za točko, enajst ali 21. Važno je le, da vodimo v zmagah z 1:0,« je bil zadovoljen trener turškega moštva Željko Obradović. Pedro Martinez na drugi strani je pohvalil igro svojega moštva v drugem polčasu in poudaril, da mora biti vodilo za drugo tekmo.