Tako smo pri cepljenju proti otroški paralizi lani prvič po desetletju trenda upadanja števila cepljenih predšolskih otrok spet zabeležili povišano precepljenost in je bilo cepljenih dobrih 94 odstotkov otrok. Za odstotek, na dobrih 93 odstotkov, se je povečal tudi delež otrok, ki so bili cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Obvezno je tudi cepljenje predšolskih otrok proti hepatitisu, kjer pa precepljenost ne dosega 90 odstotkov, je povedala epidemiologinja Alenka Trop Skaza z NIJZ.

Veliko manj staršev se odloči, da bo otroke cepilo tudi z neobveznimi, a priporočenimi cepljenji. To, da cepljenje ni obvezno, seveda ne pomeni, da je manj učinkovito ali manj preverjeno, pojasnjuje pediater Denis Baš. Tako je proti invazivnim pnevmokoknim okužbam cepljenih 55 odstotkov dojenčkov; tudi tukaj se krivulja cepljenih obrača navzgor. »S cepljenjem proti pnevmokokom preprečujemo predvsem v prvem letu življenja hude okužbe, ki bi lahko otroka stale življenje: meningitis in sepso. Tudi če pri obolelem šest mesecev starem otroku ukrepamo zelo hitro, so lahko posledice. Pri starejših otrocih pa preprečujemo vnetja srednjega ušesa in pljučnico ter s tem zmanjšujemo predpisovanje antibiotikov,« je pojasnil pediater Baš.

Zoper HPV je cepljenih le 46 odstotkov šestošolk. Cepljenje je sicer mogoče na stroške zdravstvenega zavarovanja tudi za dekleta do 20 let, ki so v prejšnjih letih cepljenje izpustile.

Za ošpicami je lani v Sloveniji zbolelo osem ljudi, vsi so se okužili zunaj Slovenije in okužbo prinesli v državo. Veliko preplaha je letos povzročil oboleli za ošpicami, ki je v kužnem obdobju hodil po Pediatrični kliniki, kjer bi lahko okužil številne ljudi. Epidemiologi so na osnovi njegovega gibanja v raznih okoljih obravnavali 582 ljudi, ker so bili morebiti izpostavljeni okužbi, je pojasnila Alenka Trop Skaza. »Preveriti so morali, ali so bili ti ljudje cepljeni, ali je zabeleženo, da so ošpice preboleli, jih je morda treba docepiti, ali je pri malih otrocih, ki še ne morejo biti cepljeni s cepivom, treba dati zaščito z imunoglobulini (to je bilo potrebno pri enem izmed otrok), kako zaščititi ljudi, ki so bili izpostavljeni okužbi in so na bioloških zdravilih… Stvar je bila večplastna in zahvaljujoč dobro koordiniranemu odzivu ni bilo posledic,« je povedala. lo