Prihodnji konec tedna se bo v Halmstadu na Švedskem začelo ekipno svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, ki bo trajalo od 29. aprila do 6. maja. Slovenska moška reprezentanca bo igrala v elitni diviziji med najboljšimi državami na svetu, tekmeci v skupini A pa bodo Hongkong, Egipt, Romunija, Švedska in Nemčija. Slovenke bodo igrale v drugi diviziji, v skupini F pa se bodo merile z Italijo, Belgijo, Grčijo, Argentino in Turčijo.

Slovenska moška in ženska reprezentanca bosta z izjemo Mance Fajmut na severu Evrope igrali v najmočnejši postavi. Reprezentanti se že vse od ponedeljka pripravljajo na Otočcu. Pod vodstvom Andreje Ojsteršek Urh v namiznoteniškem centru vadijo Darko Jorgić (76. na svetovni lestvici), Bojan Tokić (111.), Deni Kožul (141.) in Jan Žibrat (218.), ženski del ekipe pod taktirko Vesne Ojsteršek pa sestavljajo Alex Galič (130.), Ana Tofant (568.), Katarina Stražar (588.) in Aleksandra Vovk.

Slovenska moška reprezentanca bo odpotovala na prizorišče kot tretja v Evropi. Z odlično lansko popotnico bodo Slovenijo vse velesile jemale zelo resno. Švedi bodo kot namiznoteniška velesila storili vse, da se pred domačimi gledalci maščujejo za lanski poraz v četrtfinalu evropskega prvenstva. Tudi Nemci, ki spadajo v boj za najvišja mesta, se dobro spominjajo, da so v lanskem polfinalu šele v odločilni igri premagali Slovenijo, po osvojitvi naslova evropskih prvakov pa priznali, da so bili prav proti slovenski reprezentanci najbolj ranljivi. Lani je v Luksemburgu Darko Jorgić v dvoboju z Nemci premagal Dimitrija Ovčarova, ki se je v začetku letošnjega leta povzpel na najvišje mesto svetovne lestvice. Romune, tekmece v skupini A, je Slovenija nedavno premagala v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Bukarešti, tudi proti Egiptu pa bodo imeli slovenski igralci priložnost za uspeh. Poleg Nemčije bo le Hongkong v skupini težko premagljiv.

Slovenija je v moški konkurenci izjemno neugodna. Bojan Tokić si je v dveh desetletjih z uspehi v širšem svetovnem vrhu ustvaril spoštovanje tekmecev. Darko Jorgić je eden najboljših evropskih mladih igralcev, mednje pa spada tudi Deni Kožul, ki se je na zadnjem mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem uvrstil v osmino finala. Tudi Jan Žibrat spada v kategorijo izkušenih igralcev, saj je lani dvignil Slovenijo v najtežjih trenutkih.

»Pomembno je, da je Andreja zbrala reprezentante in so v zadnjih dneh trdo trenirali. Imeli so naporne kondicijske treninge, prihodnji teden pa bo več poudarka na tehničnem delu,« pravi vodja namiznoteniškega centra na Otočcu Jože Urh, ki je lani ob največjem moškem ekipnem uspehu vodil Slovenijo v Luksemburgu. »Moška reprezentanca lahko v Halmstadu uživa. Ustvarila si je ime, s katerim bo šla v boj z uveljavljenimi reprezentancami. Res pa je, da se bodo tudi tekmeci precej bolje pripravili na Slovenijo. V zadnjem času je sicer forma slovenskih igralcev nekoliko padla. Če jo bodo igralci dvignili vsaj na 80 odstotkov lanske, lahko dosežejo lep uspeh,« dodaja Urh.