Ali bodo v tej državi sploh kdaj, razen kadar gre za navadne kurje tatove, začeli delovati tudi represivni organi proti tistim v višavah? Predsednica SDH že od imenovanja dalje posluje nepregledno in očitno samovoljno, ker ne odgovarja nikomur, zlasti pa ji ni treba odgovarjati na javne kritike in vprašanja zaradi zaupnosti poslov, ki še potekajo. Ko je posamezni posel končan, pa je vse zamujeno.

Predvideni posel z AIK banko, ki ji niti domači srbski regulatorji ne zaupajo in ji ne izdajo ustreznih soglasij, očitno še ni končan. Torej je še vedno čas, da se ustrezni organi, tudi vlada v odhajanju, zganejo in preprečijo še eno od škodljivih in za slovensko gospodarstvo nerazumljivih dejanj.

S strani predsednika države Boruta Pahorja imenovani predsednik KPK pa se že leta po sodiščih preganja z bivšo pomočnico Almo Sedlar za 720 evrov (kot berem v Dnevniku), za katere tudi sam verjame, da jih je vrnila odpoklicani finančnici. Ker ni sposoben na prste stopiti večjim kalibrom, okopava svoj vrtiček na KPK. Pri tem pa gleda stran, ko polzijo iz rok države banke, podjetja, zavarovalnice…

Očitno je doseg tudi drugih represivnih institucij v naši državi omejen. Za Gorenjsko banko je verjetno še čas, da ostane slovenska. Ko ne bo več naša, pa bo, kot je običajno, čas za javkanje, da ni bilo mogoče storiti ničesar in da je za posredovanje prepozno. Ali nismo te zgodbe že slišali pri prodaji Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću? Žal se Slovenci iz napak, storjenih v preteklosti, ne naučimo ničesar za boljšo prihodnost.

Matjaž Martinšek, Ljubljana