S 33 glasovi za in 22 proti so poslanke in poslanci danes potrdili zakon, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka na 385 evrov mesečno. Za so bili vsi poslanci in poslanka Levice, njen nekdanji poslanec Matjaž Hanžek ter skoraj vsi prisotni poslanci in poslanke koalicijskih strank SMC in DeSUS. Tretja koalicijska stranka, Socialni demokrati, so se vzdržali, desni opozicijski stranki SDS in NSi pa sta glasovali proti.

330 milijonov evrov letno

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki prihaja iz SD, je predlagala znesek 331 evrov mesečno, vendar je potem SMC presenetljivo podprla amandma Levice za višji začasen znesek. Ministrica trdi, da bi uresničitev njenega predloga pomenila 230 milijonov evrov letnih stroškov, včeraj izglasovan znesek pa za sto milijonov evrov več.

Vendar niti ministrica niti desna opozicija nista zakonu nasprotovali zaradi stroškov, temveč zato, ker naj bi bili po novem dohodki tistih, ki ne delajo, preblizu dohodkom delavcev. To naj bi ljudi odvračalo od dela, sta v sredo med razpravo v državnem zboru dejala Anja Kopač Mrak in poslanec NSi Jože Horvat. Znesek minimalnega dohodka je namreč enak znesku denarne socialne pomoči (zdaj znaša 297 evrov), ki je socialni transfer za najrevnejše, poleg tega pa tudi vpliva na višino drugih transferjev in na število upravičencev do socialnih pravic.

V SMC zanikajo pomoto

V Levici so na očitke o pasti neaktivnosti vedno odgovarjali s pozivi za zvišanje minimalne plače, danes pa je vodja stranke Luka Mesec navajal, da je zelo težko preživeti z manj kot tristo evri na mesec. »Tisti, ki boste glasovali proti temu zakonu, boste 50 tisoč ljudem priškrnili 88 evrov in jih pustili pri životarjenju z 297 evri mesečno. Poskusite sami preživeti s tem zneskom skozi mesec, če lahko,« je dejal pred glasovanjem.

Poslanec SMC Saša Tabakovič je danes zavrnil očitke, da stranka s podporo višjemu dvigu minimalnega dohodka »politično licitira« oziroma deli »predvolilne bombončke«. »Dejstvo je, da so statistični izračuni minimalnih življenjskih stroškov danes postavljeni na raven 441 evrov, mi pa se s tem zakonom še vedno pogovarjamo o znesku, ki je pod to mejo,« je dejal. Levica je sicer predlagala tudi amandma za dvig minimalnega dohodka na 441 evrov, ki pa ga je SMC zavrnila. Neuradni viri iz koalicije pravijo, da je SMC prejšnji teden na pristojnem odboru za dvig na 385 evrov glasovala pomotoma, kar pa v SMC zanikajo.