Člana društva Ignac Završnik in Marjan Božič sta pot začela na ploščadi stolpa Vinarium v Lendavskih goricah, v Kopru pa je v avtomobilu prvega ostalo tri odstotke energije, pri drugem pa 13 odstotkov. Prvi je ves čas vozil po avtocesti, drugi pa tudi po delu »stare ceste«.

Završnik je za STA povedal, da sta pri vožnji pomembna dva dejavnika, voznik in cesta. »Marjan je starejši in bolj izkušen voznik električnih vozil, starejšemu pa gre tudi počasneje, v tem primeru bolj varčno, sam sem vozil samo po avtocesti, kjer so hitrosti večje in tudi večja poraba. Sicer pa je vožnja potekala brez zapletov,« je dodal. »Predvsem pa smo premaknili oviro, ki je bolj v zavesti ljudi in se tiče dometa. In to smo premaknili s svojim zgledom - če lahko mi opravimo to pot, jo lahko tudi drugi,« je poudaril.

V Sloveniji okoli 8000 registriranih električnih vozil

Podoben preskus je društvo opravilo pred dvema letoma, takrat so na poti med Piranom in Lendavo načrtovali tri ali štiri hitre polnitve, vendar so se ustavili na vseh takratnih polnilnicah, a ne zaradi polnjenja, ampak preverjanja njihovega delovanja. Po avtocesti je bila pot od Lendave do Kopra dolga 308 kilometrov, z delom poti po stari cesti pa okoli 290 kilometrov.

V Sloveniji je sicer okoli 8000 registriranih električnih vozil, od tega je 300 lastnikov fizičnih, 500 pa pravnih oseb.