Hrvaški in Srbiji se je uspelo znova spreti ob, kot piše hrvaški novičarski portal index.hr, enem najbolj banalnih diplomatskih sporov v Evropi. Kot smo že poročali, je hrvaška parlamentarna delegacija, ki jo je vodil predsednik sabora Gordan Jandroković, v sredo na vrat na nos prekinila uradni obisk v Srbiji. Razlog: četniški vojvoda, haaški obsojenec in vodja ter poslanec nekoč močne, zdaj že opešane Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj je v avli srbskega parlamenta pričakal hrvaško delegacijo s psovkami, da jim »vsem po vrsti j..e ustaško mater«, in jim kazal hrvaško zastavo, ki da jo je pred parlamentom, kot je kričal, poteptal.

Posnetka in dokaza, da je to res naredil, ni, a kljub temu so hrvaški parlamentarci nemudoma odšli domov z razlago, da ne morejo in ne bodo dovolili žalitve in sramotitve svoje države.

Takoj se je oglasil tudi uradni Zagreb z obtožbo gostiteljev, da niso zagotovili varnosti in dostojnega sprejema gostov iz Zagreba, ki bi bil vsaj približno takšen, kot ga je bil deležen februarja letos srbski predsednik Aleksandar Vučić med obiskom na Hrvaškem.

Premalo odločno in iskreno

Srbski državni vrh je incident obsodil, a so spomnili, da je bil tudi Vučić med februarskim obiskom v Zagrebu deležen žalitev. Vučić je v pogovoru za srbsko radiotelevizijo med drugim dejal, da incident zelo škoduje Srbiji. Ocenil je, da bodo posledice čutili tudi pripadniki srbske manjšine na Hrvaškem, hkrati pa obžaloval, ker se je hrvaški premier Andrej Plenković odločil, da hrvaška delegacija prekine obisk. Obsodbam sta se pridružili tudi srbska premierka Ana Brnabić in predsednica parlamenta Maja Gojković.

A v Zagrebu so to opravičevanje in obsodbe Šešlja ocenili kot premalo ostre in iskrene. Predvsem pa je hrvaškemu političnemu vrhu pritisk dvignila izjava Vučića, da je bil tudi sam v Zagrebu deležen psovk in da so gorele srbske zastave, ker se po mnenju Zagreba kaj takšnega ni zgodilo. Tudi izjave, da je Šešelj podobno naredil med obiskom visoke predstavnice EU za zunanjo politiko Mogherinijeve, pa gostja ni odvihrala iz Beograda, so za Zagreb pritlehno sprenevedanje.

Olje na ogenj prilivajo še informacije iz Beograda, da ni osnove za kazenski pregon Šešlja, ter njegove izjave, da načrtovani in uradno prijavljeni miting v hrvaški vasi Hrtkovci v Vojvodini 6. maja bo. Na to je Zagreb še posebej občutljiv, saj je Šešelj leta 1992 popeljal svoje radikale in pripadnike četniškega gibanja prav v to vas in z govorniškega odra grozil Hrvatom, ki se ne bi izselili, kar je povzročilo eksodus Hrvatov in zaradi česar je bil med drugim Šešelj obsojen v Haagu.

Jandrokovićev prihod v Beograd je bil prvi uradni obisk kakega predsednika hrvaškega parlamenta v Srbiji in je bil mišljen kot nadaljevanje prizadevanj za vzpostavitev dobrososedskih odnosov po Vučićevem obisku Zagreba. A kaže, da bo tudi ta poskus končal tako kot nekaj prejšnjih – z novo ohladitvijo odnosov in z novim začetkom iz nič.