Nemška policija te dni preiskuje napad na dva mlada moška v Berlinu. Do incidenta je prišlo v okrožju Prenzlauer Berg, ki velja za enega elitnejših predelov. Napadena moška sta nosila tradicionalna judovska pokrivala, ko so ju napadli neznanci, ki so vpili »yahudi«, kar je arabska beseda za jude. Ko sta jih moška prosila, naj ju nehajo zmerjati, je prišlo do nasilnega odziva. »Takrat sem vedel, da moram dogajanje posneti,« je po napadu za izraelske medije dejal eden od napadenih, ki je bil prepričan, da bodo napadalci pobegnili še pred prihodom policije. Videoposnetek prikazuje moškega, ki s pasom udarja eno od žrtev.

Kot navaja BBC, se je eden od napadenih pognal za napadalcem, a je odnehal, ko je v njegovo smer priletela steklenica. »Ne morem verjeti, da se mi je zgodilo kaj takega. Še vedno sem v šoku,« je dejal pretreseni Adam Armoush, 21-letni študent, ki živi v Berlinu. »Zgodilo se je v bližini mojega doma, ko sem se s prijateljem odpravljal na železniško postajo,« je še dejal. Armoush je lažje poškodovan, medtem ko jo je njegov prijatelj, neimenovani 24-letnik, odnesel brez poškodb.

Posnetek napada je na svojem facebook profilu delil Judovski forum za demokracijo in antisemitizem (JFDA). Videoposnetek so opisali kot »neznosen«. »Svojim judovskim prijateljem sem doslej vselej svetoval, naj raje ne nosijo čepice in ne kažejo svoje judovske pripadnosti. Zdaj sem spremenil svoje mnenje,« je dejal predstavnik za odnose z javnostmi JFDA, ki je sedaj prepričan, da morajo biti judje »vidni v javnosti«.

»Ne moremo tolerirati, da so ljudje napadeni zato, ker nosijo judovsko pokrivalo,« je dejal Heiko Maas, nemški minister za zunanje zadeve. »Naša odgovornost je, da se judje nikoli več ne bodo počutili ogrožene tukaj,« je še dodal. Na incident se je odzval tudi berlinski župan Michael Müller, ki je dejal, da »antisemitizem ni del Berlina, v kakršnem želimo živeti«.

Eden od napadenih v resnici ni jud

Za nenavaden preobrat v zgodbi poskrbi dejstvo, da 21-letni Armoush v resnici ni jud. Kot je povedal za izraelsko televizijo Kan, je odraščal v Izraelu, a v arabski družini. Značilno judovsko čepico je dobil od prijatelja iz Izraela, ki je trdil, da Berlin ni varno mesto za nošenje tovrstnih čepic. Žrtev napada je želela preveriti, ali ima prijatelj prav.