Vlada je danes za pet let z možnostjo podaljšanja imenovala Simona Veličkega, dosedanjega vršilca dolžnosti, za generalnega direktorja policije. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pojasnila, da je vlada, ki v tem času opravlja le tekoče posle, to kadrovanje vendarle izvedla, ker se pričakuje večji naval beguncev in zato policija potrebuje vodstvo s polnimi pooblastili. Velički je po imenovanju za Dnevnik dejal, da je uradniški svet podal močno soglasje k njegovemu imenovanju, zato je to odgovornost tudi sprejel.

Imenovanje, še prej pa objava javnega natečaja, sta bila presenečenje, saj so po razkritju, da se nekdanji generalni direktor Marjan Fank upokojuje, z vrha notranjega ministrstva prihajale informacije, da ministrica generalnega direktorja policije ne bo iskala, saj se ji izteka mandat in bo na čelu policije pustila vršilca dolžnosti, imenovanje generalnega direktorja pa prepustila naslednji vladi.

»Odločitev ministrice je bila več kot korektna,« je še februarja za Dnevnik potrdil Velički, tedaj še v. d. »Vršilec dolžnosti ima polna pooblastila, le časovno je to omejeno. Vemo, da se bodo v tem času zgodile volitve. Čisto korektno je, da nova sestava vlade na morebiten predlog novega ministra imenuje tudi novega direktorja. Zahtevnost tega delovnega mesta je namreč taka, da bi bilo najslabše, če bi prihajalo do nepotrebnih nesoglasij glede razumevanja koncepta dela, zato je tudi zame taka odločitev prava,« je pojasnil. A že slaba dva tedna za tem si je vlada oziroma notranja ministrica Györkös-Žnidarjeva premislila in objavila javni natečaj za generalnega direktorja policije.

H kadrovanju so jih prisilili zakonsko določeni roki

Na ta javni natečaj sta se prijavila dva kandidata, poleg Veličkega po naših neuradnih informacijah še Iztok Štucin, nekdanji direktor policijske uprave Postojna, zdaj pa zaposlen v družbi Postojnska jama Marjana Batagelja. Uradniški svet je po naših informacijah zaslišal samo Veličkega in zatem spisal zelo pozitivno mnenje za njegovo imenovanje. Ministrica je nato včeraj predlagala vladi, da ga imenuje.

»Na ministrstvu nikoli nismo zavzeli stališča, da generalni direktor policije ne bo imenovan v času te vlade,« so se odzvali iz notranjega ministrstva. Sklicujejo se na mnenje vladne službe za zakonodajo, da mora vlada tudi v času opravljanja tekočih poslov zagotoviti, da država normalno deluje, in navedli zakon o javnih uslužbencih, ki določa roke, ki se jih morajo držati; od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega položajnega uradnika brez javnega natečaja vršilec dolžnosti naloge lahko opravlja le šest mesecev.

»Glede na to, da je bilo treba zaradi nemotenega upravljanja policije imenovati v. d. generalnega direktorja, je moral biti v skladu z zakonom sprožen natečajni postopek. Tako smo 4. januarja vladi posredovali predlog za razrešitev Marjana Fanka in predlog imenovanja Simona Veličkega za v. d. generalnega direktorja ter hkrati tudi predlog uradniškemu svetu za začetek postopka posebnega javnega natečaja,« so pojasnili.

Janša pohitel z napovedjo o zamenjavi

Imenovanje generalnega direktorja policije tik pred volitvami je problematično zaradi zakonske možnosti, ki jo je uvedla druga Janševa vlada. Ta določa, da ima novoimenovani notranji minister, ne glede na petletni mandat generalnega direktorja policije možnost, da v enem letu od prevzema funkcije poda predlog za njegovo razrešitev, ob tem pa mu ni treba navesti utemeljenih (pravnih) razlogov. Györkös-Žnidarjeva to možnost bržkone dobro pozna, saj je bila ena njenih prvih potez po imenovanju zamenjava tedanjega generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja. Odkar imamo generalne direktorje policije, pravzaprav še nihče ni zaključil petletnega mandata. »Do vaših zaključkov o najverjetnejši menjavi ob nastopu nove vlade se ne moremo opredeliti oziroma jih ne moremo komentirati,« pa so se na to odzvali v notranjem ministrstvu. Se je pa medtem na twitterju, kakopak, že odzval Janez Janša. »Imenovanje je nelegitimno in bo ob začetku delovanja vladavine prava razveljavljeno.«