Želja po maščevanju (Eli Roth, 2018)

Želje po maščevanju, remaka filma Michaela Winnerja iz leta 1974, v katerem se je na maščevalni pohod, potem ko mu ubijejo ženo in posilijo hčerki, odpravil Charles Bronson, se je lotil režiser Krvavega hostla z Bruceom Willisom, rezultat pa je pričakovan. Če je bil Bronson kot arhitekt še dokaj prepričljiv, je Willis kot kirurg v zdravniški halji naravnost smešen. Je pa to, haljo na stran, tipičen film z Bruceom Willisom, ki kirurški nož hitro zamenja za pištolo ter obračuna z zločinci, kot da to počne že vse življenje. No, pa saj počne.

Ravs v zaporniškem bloku (S. Craig Zahler, 2017)

Zakaj Ravs v zaporniškem bloku v režiji S. Craiga Zahlerja ni prišel na redni spored slovenskih kinematografov, je uganka, zagotovo pa njihova napaka, saj gre za eno lepših žanrskih presenečenj minulega leta. To napako bo popravil festival Kurja polt, tako da ga je mogoče ujeti jutri ob 18. uri v Kinodvoru. Obeta se tarantinovsko krvav film, v katerem je Vince Vaughn pokazal največ doslej, igra pa nekdanjega boksarja, ki se, potem ko ga zaprejo zaradi preprodaje drog, pomeri z Donom Johnsonom in Udom Kierom.

Pošast iz črne lagune (Jack Arnold, 1954)

Preden je bila barvita Oblika vode Guillerma del Tora, je bila črno-bela Pošast iz črne lagune v režiji Jacka Arnolda. Grozljivko in tragično romanco v enem bodo v Kinodvoru, spet v sklopu festivala Kurja polt, danes ob 20.45 prikazali v izvirnem 3D-formatu, kar je priložnost, ki je enostavno ne gre zamuditi. Videli boste, kaj je v zgodbi o pošasti, človeku ribi, ki se zaljubi v privlačno Kay, navdihnilo letošnjega oskarjevca za najboljši film in kaj je tako posebno, da je postalo večno, občasno pa se boste tudi nasmejali.

Dan za dnem (Michael Sucsy, 2018)

Romeo tokratne romantične drame je preprosto A. Prva črka abecede je potujoča duša: vsak dan v novem telesu, vsak dan v novem življenju. Enkrat Justin, drugič David, tretjič Amy. Toda tudi A sreča svojo Julijo, Rhiannon, s katero preživita čudovit dan. Tako da ima A sedaj vsak dan v mislih še isto dekle. Ameriški režiser Michael Sucsy je po precej gledljivi Zaobljubi ljubezni (2012), v kateri se je z amnezijo Rachel McAdams boril Channing Tatum, torej posnel še en film o ljubezni z nenavadnim zapletom. Po istoimenski knjižni uspešnici Davida Levithana.

Poldi, pustolovščina pogumnega ptička (Árni Ásgeirsson, 2018)

Ptiček Poldi ima težave z učenjem letenja, zaradi česar se ne more pridružiti jesenski migraciji na jug. Namesto pustolovščine v toplih krajih ga torej čaka še večja v objemu arktične zime. Otroška filmska pripoved o malih junakih in odraščanju ima vse, kar bi lahko od nje pričakovali: zlobneže, nova prijateljstva, zabavne akcijske prizore in lahkoten humor. Poldi je sicer zlata prosenka, znanilka pomladi, ki jo lahko v času selitev opazimo tudi pri nas, prikupna animacija pa je nastala v islandsko-belgijski koprodukciji.