Priznajte, da velikokrat za grickanje postrežete kar čips. Ali pa bobi palčke. Ali pa smokije. Kaj pa, če bi letos poleti presenetili?! Samo pomislite na presenečene obraze družbe, ko jim boste to postregli na mizo. In pa zadovoljne obraze, ko bodo to poskusili!

Uporabite lahko črne ali pa zelene olive ter polnjene ali ne. Če kupite izkočiščene, jih lahko nadevate tudi doma, s česnom ali pa s feta sirom ali gorgonzolo.

Pa še nekaj o pomaki. Aioli je pravzaprav majoneza z dodatki.Lahko uporabite svež nariban česen in gorčico v prahu. Če pa vam okus svežega česna ni preveč všeč, v aioli dajte malo česna v prahu ali pa česen v celoti izpustite. Sicer aioli izvira iz Provanse, narejena pa naj bi bila z – najboljše kar hladno stiskanim – olivnim oljem, svežimi rumenjaki in dodatki. Najboljši rezultat dobite, če so vse sestavine enake sobne temperature, zato jajce iz hladilnika vzemite prej in segrejte na sobno temperaturo. Aioli lahko pripravite v mešalniku, enostavno pa tudi kar z ročnim mešalnikom. Če aioli omake ne porabite v celoti, jo pokrito hranite v hladilniku in porabite v štirih dneh. Namažite jo na sendvič, postezite z zelenjavo ali mesom, odlična pa bi bila tudi z ocvrtimi lignji.

Ocvrte olive lahko pripravite vnaprej, a je najboljše, da jih ocvrete tik pred postrežbo, saj so tople najboljše. Olive tako lahko spanirate vnaprej, pokrijete s folijo za živila in ocvrete, ko družba stopi čez vrata. In pozor, za cvretje je najboljše rastlinsko olje, še najboljše pa repično.

V primeru, da vam ocvrte olive nikakor ne dišijo, pripravi čebulne obročke.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine za ocvrte polnjene olive:

1 jajce (lahko uporabiš le beljak, ki ti ostane od priprave aiolija)

2 žlici (polnozrnate) moke

2 žlici drobtin

1 steklenička s česnom polnjenih oliv

repično olje za cvretje

Sestavine za domač česnov aioli:

1 svež rumenjak

2 dcl olivnega olja (hladno stiskanega; lahko tudi repično olje)

¼ žličke gorčice

1 strok naribanega česna

sok približno ½ limone

sol, poper po okusu

PRIPRAVA

V mešalnik dajte rumenjak, limonin sok, česen in vodo in zmiksajte, da dobite kremasto zmes. Nato postopoma v tankem curku med nenehnim miksanjem dodajajte olje.

Ko dobite konsistenco majoneze, jo posolite (začnite z pol žličke) in popoprajte ter premešajte. Poskusite in po želji dodajte še malo limoninega kisa in če je pregosto, še žlico vode. Dobro premešajte in ohladite.

Olive odcedite in spanirajte – najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu, nato pa še v drobtinah.

Specite jih v dobro segretem olju, da postanejo hrustljave na obeh straneh. Prenesite jih na krožnik, obložen s kuhinjskimi brisačami, da se odvečno olje odcedi.

Ocvrte olive postrezite še tople, gosti naj jih pomakajo v domačem aioliju.