To, kar se je v torek zvečer dogodilo v Atenah na prvi tekmi četrtfinala evrolige med Panathinaikosom in Realom Madridom, se na takšni kakovostni košarkarski ravni redko. Gostitelji so namreč na krilih izjemnih navijačev obračun odprli z 20:0 in vprašanje o zmagovalcu rešili po vsega petih minutah. Špansko moštvo je na koncu klonilo s kar 28 točkami razlike in s tem doživelo velik šok, po katerem se morajo hitro pobrati, saj bodo že danes ob 20.15 znova na parketu dvorane Nikosa Galisa.

Jasno je, da je bil psihološki udarec za Luko Dončića in soigralce velik, a je druga tekma povsem nova zgodba, v katero bodo morali kreniti bistrih misli. Da bo tako, bo poskušal poskrbeti trener Pablo Laso, ki je v torek zvečer ob robu parketa le nemočno opazoval potop svojega moštva. »Če sem iskren, sem že po desetih sekundah tekme vedel, da se nam ne obeta nič dobrega. Težko je, ko naletiš na tako motiviranega in razigranega nasprotnika, ki ima povrhu vsega za seboj še več kot 18.000 fanatičnih navijačev. A kar se je zgodilo, se je. To je za nami in obračamo nov list. Moramo biti bolje pripravljeni, saj gre za končnico evrolige,« je bil jasen Pablo Laso, še bolj oster pa je bil košarkar Rudy Fernandez: »Storili smo ogromno napak. Pred tem se ne smemo skrivati. Moramo biti samokritični, od prvega do zadnjega igralca, in odkrito dejati, da smo bili zanič. Pomembno je, da ohranimo hladne glave in se druge tekme lotimo, kot da prve sploh ni bilo.«

Nič manj lahko delo kot Lasa ne čaka niti trenerja Panathinaikosa Xavija Pascuala, ki je kot nekdanji strateg Barcelone v torkovi zmagi gotovo užival še nekoliko bolj, kot bi sicer. Svoje košarkarje mora zadržati na trdnih tleh in jih pripraviti na povsem drugačen Real Madrid. »Za nami je popolna tekma, ki pa nam je prinesla zgolj vodstvo z 1:0. Poskrbel bom, da bo igralcem to kristalno jasno,« pravi Xavi Pascual.

Evroliga, četrtfinale, prvi tekmi: Fenerbahče – Baskonia 82:73 (21:11, 43:26, 65:52; Wanamaker 16; Shengelia 16), Olympiacos – Žalgiris 78:87 po podaljšku (23:12, 38:32, 56:53, 72:72; Spanoulis 25; Davies 21), druge tekme, danes ob 19. uri: CSKA – Himki, ob 20.15: Panathinaikos – Real Madrid, jutri ob 19.45: Fenerbahče – Baskonia, ob 20.15: Olympiacos – Žalgiris.