Letos se družini kolesarskih tras maratona Franja – kronometer, maraton Franja, mali maraton, preizkušnja za najmlajše, družinsko-šolski maraton, štafeta trojk – pridružuje še ena, ki bo kolesarje popeljala po Ljubljanskem barju. Namen nove kolesarske trase maratona Franja, ki so jo poimenovali Barjanka, je predstaviti pokrajino Ljubljanskega barja.

Trasa Barjanke bo potekala po vseh sedmih občinah v krajinskem parku in bo dolga približno 90 kilometrov. Poudariti gre, da maraton po novi trasi ni tekmovalne narave, temveč gre za turistično-športni dogodek, v okviru katerega se bodo udeleženci podali na kolesarsko pot s poudarkom na druženju, spoznavanju posebnosti, običajev in kulinarične ponudbe okolja, po katerem bo potekala trasa.

Kolesarski maraton na Barjanki bo 9. junija z začetkom ob 8. uri, kolesarji pa bodo startali s Kongresnega trga v Ljubljani, od koder bodo zavili proti Aškerčevi ulici in nadaljevali po Tržaški cesti do Brezovice, kjer bodo zavili levo na Podpeško cesto. Trasa bo vodila nedaleč stran od najdišča najstarejšega lesenega kolesa na svetu. Prvi postanek bo v Bistri, kjer so svoj dom v 13. stoletju našli kartuzijani. Kolesarji Barjanke se bodo nato mimo izvirov reke Bistre zapeljali po sledeh južne železnice in se povzpeli na staro železniško traso, ki ponuja enega najlepših pogledov na barjansko ravnico. Po kraškem robu Ljubljanskega barja bo nato pot peljala do Jezera pri Podpeči, kjer je predviden drugi postanek. Pot s kraškega roba bo nato vodila v naročje skrivnostne reke in skozi osrednji del Barja nazaj na Iški vršaj, na Ig, kjer bo kolesarje pričakala še zadnja okrepčilna postaja. Sledi vožnja po sledeh Rimljanov in koliščarjev do spomeniškega območja Unesca. Končni del poti na Barju bo potekal po ižanki, po prvi cesti, ki je prečkala Barje. Cilj nove kolesarske trase bo v BTC, kjer se zadnjega udeleženca pričakuje ob 12.30.