Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene se je na tretjem letošnjem turnirju serije masters 1000 v Monte Carlu dvajset minut drugega niza dobro upiral prvemu igralcu sveta Rafaelu Nadalu. Več Ljubljančan proti peščenemu kralju ni zmogel in po 77 minutah je klonil z 1:6, 3:6. Nadal je bil ob 99 odigranih točkah boljši kar 59-krat. Edini podatek, ki je po koncu dvoboja govoril v prid Bedeneta, je bil, da je dobil 25 točk, ko sta tekmeca odigrala do pet udarcev, Nadal dve manj.

Pogled na statistiko 31-letnega Rafaela Nadala in 28-letnega Aljaža Bedeneta pred dvobojem je potrjeval napovedi, da bi bil uspeh slovenskega igralca senzacija, kakršnih je Španec na pesku doživel manj, kot ima prstov na eni roki. Nadal je doslej osvojil 75 turnirjev serije ATP (Bedene nobenega), razmerje zmag in porazov ima 880:186 (Bedene 81:94), zgolj s turnirskimi nagradami pa je zaslužil 95 milijonov evrov (Bedene 2,5 milijona). Tudi edini medsebojni dvoboj je dobil Nadal, in sicer pred natanko dvema letoma v Monte Carlu, ko je bil boljši s 6:3, 6:3.

Nadal v Monte Carlu lovi že enajsto lovoriko, s katero bi postal najuspešnejši igralec vseh časov na enem prizorišču. Njegovo razmerje zmag in porazov na prvem peščenem teniškem mastersu sezone znaša 64:4. Španec v Monte Carlu nujno potrebuje turnirsko zmago, če želi ostati številka ena, sicer ga bo v ponedeljek na vrhu zamenjal večni tekmec Roger Federer, čigar kvaliteto je Bedene letos občutil v prvem krogu OP Avstralije. Na prvem turnirskem dvoboju po januarski poškodbi v Melbournu, kjer je predal četrtfinalni dvoboj proti Hrvatu Marinu Čiliću, je Nadal proti Bedenetu pokazal odlično pripravljenost.

Slovenski igralec je bil še sedemnajstič v karieri neuspešen proti igralcu najboljše deseterice. V tej sezoni je denimo v Riu de Janeiru premagal Španca Pabla Carreno Busta, ko je bil enajsti na svetovni lestvici. Z uvrstitvijo v drugi krog v Monte Carlu je izenačil najboljšo uvrstitev na tem turnirju, ki mu bo prinesla 45 točk na lestvici ATP in dobrih 32.000 evrov nagrade. »Menim, da sem igral bolje, kot kaže končni rezultat. Nekaj ključnih točk v obeh nizih je za las zgrešilo cilj,« je iz Monte Carla sporočil Aljaž Bedene. »Največja težava proti Nadalu je, da imajo žogice več rotacije kot proti drugim tekmecem. Zato je treba udarjati žogice višje, česar ni mogoče trenirati. Kljub temu se da igrati enakovredno, le vsako priložnost je treba izkoristiti. Ko povede, sprosti roko in je težko premagljiv. Sicer sem užival, saj je nepozabno igrati pred polnimi tribunami. Vsi so navijali za Nadala, a to sem pričakoval že pred dvobojem,« je opisal novo nepozabno doživetje teniške kariere Aljaž Bedene, ki bo prihodnji teden tekmoval v Budimpešti.

Med najboljših 16 je napredoval Srb Novak Đoković, ki je za zmago proti Hrvatu Borni Čoriću potreboval dobri dve uri ter deset zaključnih žogic, preden je dobil dvoboj s 7:6 (2), 7:5. Đoković se bo v osmini finala pomeril z Avstrijcem Dominicom Thiemom, v primeru zmage pa jutri v četrtfinalu bržčas proti Rafaelu Nadalu. V osmino finala se je z osmo medsebojno zmago s 6:3, 7:6 (4) proti Špancu Fernandu Verdascu uvrstil tudi Hrvat Marin Čilić, ki ga jutri čaka dvoboj proti Kanadčanu črnogorskih korenin Milošu Raoniću.