Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI) ljubljanske veterinarske fakultete so z analizami izključili virusne bolezni ptic in prisotnost toksina botulina, ki je pri pticah pogost vzrok večjih poginov. Po vseh opravljenih analizah so danes ocenili, da so galebom vitalni organi (možgani, jetra, ledvice in srce) najverjetneje odpovedali zaradi zastrupitve.

Stroka: Kmetje niso krivi

Kemijsko analizo vzorcev jeter, prebavil in želodčne vsebine poginulih ptic so opravili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru. Zajela je blizu tisoč snovi, vendar med njimi niso odkrili tiste, ki naj bi morila rečne galebe. Kemijska analiza se je nanašala na pesticide, ki se uporabljajo v kmetijstvu oziroma so se uporabljali v preteklosti.

V nizki koncentraciji so v odvzetih vzorcih mrtvih ptic sicer našli aktivno snov tembotrion, ki jo kmetje uporabljajo za zatiranje plevelov pri koruzi, vendar po zagotovilih uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ta pesticid ni povzročil akutne zastrupitve ptic. Tudi sicer na upravi poudarjajo, da uporaba fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu ni kriva za množični pogin rečnih galebov. Obljubili pa so, da se bodo glede nadaljnjih ravnanj posvetovali s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini.

Ornitologi so razočarani

Ornitologi so nad razpletom razočarani. »Sem brez besed. Enajst dni je že od pogina galebov in ves ta čas na Ptujsko jezero ni bilo nikogar od strokovnjakov. Prvi dan so po kadavre prišli higieniki, prišli so tudi policisti in naredili zapisnik, ki pa nima teže, dokler ne vemo, s čim so se ptice zastrupile. Če bi se strokovnjaki takoj povezali z nami, bi lahko šli skupaj na teren in skupaj iskali možne vzroke. Zdaj je pozno za kaj takega. Ravnali so, kot da smo na nedeljski in ne na nujni vožnji, ornitologi pa vztrajamo, da gre v tem primeru za okoljsko katastrofo,« je ogorčen Dominik Bombek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Bombek opozarja, da so minulo nedeljo sprehajalci pri čistilni napravi na Ptujskem jezeru našli tudi poginjenega laboda, zato bi bil po njegovem skrajni čas, da se na teren končno odpravi tudi okoljska inšpekcija. Bombek pristojne hkrati poziva, naj vzorce mrtvih galebov pošljejo na analizo v tujino, če sami ne morejo ugotoviti, kaj jih je pomorilo.