Kot je danes za STA sporočila Goriupova, se je prodajni postopek družbe Big Bang, pri katerem je sodelovala svetovalna družba Deloitte Slovenija, uspešno zaključil. Kot najboljša ponudba je bila izbrana ponudba družb Adventura Holding in Elements skladi, ki sta skupaj za nakup 100-odstotnega poslovnega deleža v družbi Big Bang ponudili kupnino v višini 18,611 milijona evrov.

Prodajno pogodbo je sklenila projektna družba Bidigital naložbe, ki je v lasti omenjenih dveh ponudnikov in ki sta se zavezala družbi zagotoviti potrebna sredstva za namen financiranja kupnine za nakup poslovnega deleža Big Banga. Kupec bo v nadaljevanju plačal aro v višini 1,861 milijona evrov ter sprožil postopek na Agenciji RS za varstvo konkurence.

Stečajna upraviteljica ocenjuje, da bo prenos deleža, po plačilu kupnine in pridobitvi soglasja sodišča ter Agencije RS za varstvo konkurence, na kupca izveden v roku štirih mesecev.

Cilj je povečava vrednosti podjetij

Nakup Big Banga je že v torek potrdila tudi družba Adventura holding. Kot je napovedal njen direktor Aleš Škerlak, bodo skupaj z vodstvom podjetja Big Bang posodobili obstoječo strategijo, predvsem s ciljem hitrejše digitalizacije poslovanja, širjenja ponudbe in postopne internacionalizacije.

Ob tem je dodal, da je Adventura holding finančni investitor, ki na trgu neprestano išče zanimive naložbe. Eno od njih je prepoznal tudi v Big Bangu. Adventura holding vlaga v večinske deleže podjetij s ciljem razširiti poslovanje, poslovno in finančno prestrukturirati kupljena podjetja in tako povečati njihovo vrednost.

Z naložbami v Avrigo, Izletnik Celje in STA potovanja je družba prisotna v dejavnosti mobilnosti in turizma, z naložbo v Marg v dejavnosti informacijske tehnologije, z najnovejšo naložbo v Big Bang pa vstopa v dejavnost prodaje elektronskih produktov.

Big Bang dolgo čakal na prodajo

Družba Big Bang je med glavnim premoženjem starega Merkurja najdlje čakal na prodajo. Za iskanje kupca z zbiranjem ponudb se je stečajna upraviteljica Simona Goriup odločila potem, ko ločitvena upnika, Banka Koper na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Družba, ki je največji ponudnik avdio-video izdelkov in računalništva na slovenskem trgu, hkrati pa sodi med večje ponudnike izdelkov bele tehnike in telekomunikacij, ima 18 maloprodajnih trgovin, ukvarja pa se tudi s spletno prodajo in prodajo na debelo.

Big Banf zaposluje 374 ljudi, lani pa naj bi ustvaril okoli 128,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in štiri milijone bruto dobička iz poslovanja, potem ko je imel leta 2016 115,9 milijona evrov prihodka od prodaje in 3,1 milijona evrov EBITDA.