Če gre soditi po prvi tekmi finala, se bo ta bržkone končal precej hitreje kot lani, ko je o državnem prvaku odločala zadnja, peta tekma. Odbojkarji ACH Volleyja danes svojih navijačev niso pustili na cedilu in so nerazpoloženi Calcit Volley po manj kot uri in pol igre premagali s prepričljivih 3:0 (20, 18, 16).

Zaključne tekme moškega odbojkarskega prvenstva zadnja leta močno spominjajo na finale v hokeju, kjer so stalnica obračuni med Olimpijo in Jesenicami. Ljubljanski in kamniški odbojkarji se za naslov najboljšega merijo že šestič v zadnjih sedmih letih, skupno pa osmič. Ni skrivnost, da je bil doslej precej uspešnejši klub iz prestolnice, ki lovi že 14. zaporedni naslov, v finale pa se je prebil s 25 tekmami brez poraza.

Kljub temu da so domači v tekmo vstopili v izraziti vlogi favorita za zmago, je bil prvi niz vse prej kot enostranski. Ob prvem tehničnem odmoru je bil namreč Calcit Volley tisti, ki je vodil (8:6). A v nadaljevanju je tekmec tudi z dvema asoma razigranega Jana Pokeršnika le odgovoril, nanizal sedem zaporednih točk ter kamniškega trenerja Gašperja Ribiča prisilil, da se je odzval s polminutnim odmorom. Sledila je boljša igra njegovih igralcev, ki se jim je uspelo približati le na točko zaostanka. Ko je že kazalo na razburljiv zaključek, je ACH Volley le prestavil v višjo prestavo in niz po zapravljeni prvi zaključni žogi dobil s prednostjo petih točk. Ob tem velja zapisati, da je bil sprejem ACH Volleyja kar 88-odstoten, Calcita pa le 38-odstoten.

Na krilih uspešnega zaključka prvega niza so domači odbojkarji vstopili v drugega. V njem so si že na uvodu priigrali visoko prednost, ki jo je Calcit Volley neuspešno lovil. Sprejem Kamničanov, ki so v zadnjih šestih dneh odigrali že četrto tekmo, je bil še slabši kot v prvem nizu, posledično pa so gostitelji pobegnili na neulovljivih 19:10. Vodstvo z 2:0 v nizih za ACH Volley je sicer potrdil Matic Videčnik.

Po prvih dveh nizih je bilo že jasno, da bo tretji tudi zadnji. Odbojkarji Calcita so se aktualnim državnim prvakom v prvi polovici seta sicer še približali na tri točke zaostanka (8:11), to pa je bilo bolj ali manj tudi vse. Tekma je bila odločena z novim asom Dika Puriča (19:9), končala pa se je s servisom v mrežo kapetana Calcita Volleyja Andreja Štembergarja Zupana.

»Fantom bi čestital za borbeno igro. Držimo visoko raven igre in če imaš dober sprejem, je vse lažje. Bili smo zelo razigrani, pri nasprotniku pa nam je uspelo poiskati njihove šibke točke. Poleg tega smo izkoristili tudi prednost domačega terena. Doma moramo biti dominantni in braniti dvorano. Menim, da pri nas ne sme zmagati nihče. V gosteh bo verjetno drugačna pesem, zato bomo morali biti tudi zelo zbrani,« je po zmagi povedal trener ACH Volleyja Zoran Kedačič, strateg Calcita Volleyja Gašper Ribič pa je priznal, da je bil nasprotnik premočen. »V prvem nizu smo še poskušali, v nadaljevanju pa je ACH Volley preprosto odigral svojo igro. Za finale smo imeli premalo energije, kar je posledica tega, da smo imeli le en dan premora. Svojim igralcem nimam česa očitati. Želja je bila, a ACH je bil preprosto predober za nas. Računamo, da nam bo v soboto vseeno uspelo pokazati, kar znamo. Zdaj imamo tri dni časa, da se v miru pripravimo in dokažemo, da znamo igrati odbojko.«