Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji mestnega sveta potrdili osnutek odloka o poimenovanjih cest, trgov in parkov v prestolnici ter o spremembi potekov nekaterih ulic. Za vsa predlagana nova poimenovanja bo komisija morala pridobiti še mnenje oziroma soglasje geodetske uprave in vladne komisije za standardizacijo zemljepisnih imen, nato pa bo mestni svet moral potrditi še predlog.

Komisija za poimenovanja naselij in ulic, ki ji predseduje mestna svetnica SDS Mojca Škrinjar, je predlagala, da bi se na novo poimenovala trojica trgov na območju med Metelkovo ulico, Taborom, Maistrovo ulico in Masarykovo cesto. Za največjega od trgov na tem območju je komisija predlagala ime po nekdanji habsburški vladarici Mariji Tereziji. Ta je uvedla veliko reform, med katerimi je bila tudi uvedba splošne šolske obveznosti. Ob tem pa je dovolila, da so ljudje v monarhiji uporabljali svoj materni jezik. Po Mariji Tereziji se je sicer nekoč imenovala današnja Gosposvetska cesta. Vladaričino ime je ulica dobila leta 1876, nato pa so jo mestne oblasti leta 1919 preimenovale v Gosposvetsko cesto v spomin na Gosposvetsko polje, kjer so ustoličevali karantanske kneze.

Poleg Trga Marije Terezije je komisija predlagala, da bi enega od bližnjih trgov poimenovali po leta 2014 umrlem glasbeniku in kantavtorju Tomažu Pengovu, drugega pa po pisatelju, pesniku in esejistu Juretu Deteli.

Nekdanja italijanka bo dobila novo ime

Cesta, ki povezuje Rudnik in Spodnjo Hrušico, naj bi po novem dobila uradno ime. Komisija za poimenovanja naselij in ulic je predlagala, da omenjena cesta nosi opisno ime Cesta čez Golovec. Kot je komisija zapisala v gradivu za mestne svetnike, je omenjeno cesto med drugo svetovno vojno zgradila italijanska vojska zaradi oskrbe postojank ob žici okupirane Ljubljane. »Nosila je ime italijanka, do danes pa ni imela uradnega imena,« je še zapisala komisija.

Za zeleno površino, ki se vzdolž avtocestnega obroča razteza od Kosez do Tehnološkega parka, je komisija predlagala ime Park Angele Piskernik po slovenski botaničarki, muzealki, pedagoginji in varuhinji narave. Park v kotu Poljanske ceste in Streliške ulice, v katerem je občina aprila 2016 postavila spomenik Maksu Fabianiju, naj bi po novem nosil ime po tem arhitektu in urbanistu. Po isti logiki želi komisija park, ki leži le streljaj od spomenika Rudolfu Maistru, poimenovati Maistrov park.

Šmartinski park brez spomina na vrtičkarje

Lansko leto urejeni park v kotu Resljeve in Masarykove ceste bo dobil ime Tomanov park, in sicer po kamnoseškem mojstru Feliksu Tomanu, ki je imel nekoč na tem območju svojo delavnico. Ime Tomanov park je sicer povzročilo nekaj zmede – dokler občina ni razkrila, da gre za ime kamnoseka, so namreč nekateri mislili, da gre za ime v čast politiku Lovru Tomanu, ki je 7. aprila 1848 na Wolfovi ulici 8 prvi izobesil slovensko zastavo. Svetnik Aleš Čerin (Lista Zorana Jankovića) je pomisleke o tem, ali bi poimenovanje parka bilo bolj primerno po Lovru Tomanu, pospremil s tem razmislekom: »Ljudje za mnoge ulice in trge mislijo, da so poimenovani po eni osebi, v resnici pa so po čisto drugi. Naj ljudje tudi v tem primeru mislijo, da je bil ta park poimenovan po enem ali drugem Tomanu ali pa obeh.«

Parku, ki se razteza vzdolž Železne ceste, bi komisija dala ime Park literatov. Zelena površina, ki je umeščena med Štajersko cesto in potjo Med hmeljniki, bi po novem nosila ime po planincu, alpinistu in gorskem reševalcu Mihi Pogačniku. Kot je razvidno iz gradiva za mestni svet, Pogačnik ni bil zaslužen le za razvoj planinstva, temveč tudi za razvoj gorske reševalne službe. Bil je tudi pobudnik za ustanovitev Triglavskega narodnega parka, ki ga je kot njegov prvi vodja tudi upravljal.

V neposredni bližini pokopališča Žale želi komisija poimenovati park med Žalami, Pokopališko ulico ter Šmartinsko cesto in Jarško cesto. Slednjega se je že prijelo ime Šmartinski park, zato je tudi komisija predlaga takšno poimenovanje. Škrinjarjeva je omenila, da si je osebno želela, da bi ta park nosil ime Šmartinski park vrtov, da bi ime spominjalo na vrtove, ki so jih Ljubljančani nekoč obdelovali na tem območju. »Vrtovi so bili res neestetski in je prav, da jih je občina odstranila, vseeno pa se mi je zdelo prav, da bi ime spomnilo na to preteklost,« je pojasnila Škrinjarjeva.

Ime bo dobil tudi park južno od avtocestnega priključka Ljubljana Barje, in sicer je komisija predlagala ime Južni mestni park Rakova jelša. Svetnik Mirko Brnič Jager (SDS) je predlagal, da bi ta park vendarle poimenovali po odvetniku in mecenu Francu Mundi, ki je štipendiral revne dijake in študente.