Predsednik zveze Tit Turnšek je ocenil, da se v javnosti pojavlja vse več izpadov in simpatij z nacistično in fašistično ideologijo, zato je po njihovem mnenju nujna zakonska prepoved take simbolike, so sporočili iz zveze združenj borcev po današnji novinarski konferenci.

Pobudo so predstavniki zveze te dni že predstavili v Kopru, Ljubljani, Celju in Mariboru, ustavili pa se bodo še v Kranju, Novo Gorici, Velenju in Trbovljah. Na teh srečanjih zbirajo usmeritve za pripravo končnega predloga, ki ga bodo implementirali v zakonski pobudi za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. Ob novem sklicu ga bodo posredovali v DZ. V podporo predlogu so pripravili tudi spletno peticijo, ki jo je po navedbah zveze v nekaj dneh podpisalo tisoč podpisnikov.

Pobudo podpira tudi Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Tajnik Zveze koroških partizanov Andrej Mohar pa je izpostavil še njihovo pobudo za prepoved ustaškega srečanja, ki vsako leto poteka v Avstriji. V Pliberku bodo 12. maja zato organizirali javni shod.