Od prejšnjega tedna je »na 13 javnih mestih prepovedano uživanje mehkih drog«, so v izjavi na spletu zapisale mestne oblasti Haaga, kjer je tudi sedež nizozemske vlade. Prepoved velja za središče mesta, glavne železniške postaje in nakupovalne ulice.

»Zadnjih nekaj let je mestni svet prejel številne pritožbe zaradi vonja in hrupa, ki ju povzročajo skupine kadilcev,« so pojasnili po poročanju AFP.

Policija bo do konca aprila kršitelje zgolj opozarjala, da »bi se navadili na novo pravilo«, nato pa jim bo naložila tudi plačilo globe, katere višine niso razkrili. Mestne oblasti in policija bodo sprožile tudi informacijsko kampanjo, v okviru katere bodo delili letake, ki bodo za turiste na voljo v angleškem jeziku.

Prodaja večjih količin je prepovedana

Nizozemska je leta 1976 dekriminalizirala prodajo manjših količin marihuane do pet gramov. Posameznik pa lahko za osebno rabo goji do pet rastlin konoplje. Vzgajanje in prodaja večjih količin sta medtem prepovedana.

V zadnjih letih so politiki omejili določena pravila, sprejeta v 70. letih prejšnjega stoletja. Med drugim so zaprli razvpite kavarne, kjer so prodajali in kadili marihuano. Najvišje administrativno sodišče v državi pa je Amsterdamu dovolilo omejitev delovnega časa tovrstnih kavarn v bližini šol.