Britanski novinar James Bloodworth se je za pol leta »inflitriral« med delavce v Amazonovem skladišču v britanskem Rugeleyju severno od Birminghama, v katerem je delal deseturne izmene. Gre za 65.000 kvadratnih metrov veliko štirinadstropno skladišče, v katerem je zaposlenih kakšnih 1200 delavcev. Po navedbah novinarja nekateri zaposleni, da ne bi zapravljali časa s hojo do stranišča, urinirajo kar v stekleničke. Strah naj bi jih bilo, da bi lahko zašli v težave, če bi se na poti predolgo obirali. Na voljo naj bi imeli zgolj dve stranišči v pritličju stavbe, od osrednjega skladiščnega prostora oddaljeni nekaj manj kot pol kilometra, na voljo pa deset minut.

Ugotovitve zapisal v knjigi

»Mi, ki smo delali v četrtem nadstropju, smo morali peš po stopnicah v pritličje, saj stranišča v višjih nadstropjih ni,« je povedal Bloodworth, ki je v službi dnevno prehodil po 16 kilometrov. Delavce naj bi strogo nadzorovali, zapravljanje časa namreč v skladišču ne pride v poštev, ravno to pa naj bi sprožilo sistem »stranišča s steklenico«. »Strah jih je bilo, da bi jim očitali izgubo časa, ki ga porabijo s hojo na stranišče. Pa tudi kazni, ki bi lahko sledila. V skrajnem primeru bi lahko izgubili tudi službo,« je pojasnil za britanske medije. Izkušnje iz skladišča je novinar opisal v nedolgo tega izdani knjigi »Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain«, ki jo, kako ironično, prodajajo tudi na Amazonu.

Bloodworth je razmere v Rugeleyju opisal podobne tistim v zaporu, delavce pa vsak dan čaka tudi varnostni pregled, ki spominja na letališča. Tako naj bi preprečevali morebitne kraje. »Varnostniki imajo zelo veliko moč. Imajo pravico preiskati avtomobil posameznika, če ga sumijo kraje,« je zapisal. Za zagotavljanje boljše varnosti so v podjetju prepovedana oblačila s kapuco, nošenje sončnih očal, pa tudi mobilni telefoni.

Depresija in samomorilske misli

To vpliva na razpoloženje pa tudi zdravje zaposlenih v podjetju, kar kaže tudi anketa, ki so jo med sto zaposlenimi opravili pri platformi Organise, pri kateri se zavzemajo za organizacijo delavskih sindikatov. Polovica zaposlenih naj bi bila depresivnih, osem vprašanih pa je povedalo, da so celo razmišljali o samomoru. Nekatere je bilo strah vzeti tudi bolniški dopust. »V službi sem imel epileptični napad, po katerem so me odpeljali v bolnišnico. Naslednji dan so me klicali iz službe, zakaj me ni tam,« je eden od delavcev potožil za britanski Sunday Mirror. Povedali so še, da mnogi med delovnimi urami raje sploh ne pijejo tekočine, da jim ni treba iti na stranišče, s čimer prihranijo čas, ki ga porabijo za doseganje norme.

V podjetju sicer zanikajo vse obtožbe in jih označujejo za neresnične. Pravijo, da ima vsak zaposleni na voljo stranišča v bližini ter da zaradi njihovega obiska niso sankcionirani.

O katastrofalnih razmerah v Amazonu je sicer že konec lanskega leta pisal še en britanski novinar, Alan Selby, ki je pod krinko pet tednov delal v Amazonovem največjem skladišču v Evropi, razmere pa snemal tudi s skrito kamero. Zapisal je, da v podjetju zaposlene izkoriščajo kot živino, da nekateri zaposleni zaradi utrujenosti med delom zaspijo kar stoje, nekateri pa, da so morali zaradi izčrpanosti poiskati tudi zdravniško pomoč.