Neznani storilec ali storilci so danes zjutraj, policija predvideva, da med 5. in 6.30 uro zjutraj, z rdečim sprejem na zid spomenika žrtev vseh vonj napisali napis »Bodeča žica na meji -> trupla v Kolpi!« v velikosti en meter krat deset metrov. Napisa jim doslej še ni uspelo odstraniti. Policija si je kraj ogledala, zaradi podanih sumov storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari pa nadaljujejo zbiranje podatkov.

Fotografijo oskrunjenega grafita je na twitterju objavila Majda Širca.

Nepridipravi so se na spomenik letos spravili že večkrat. 24. februarja je sicer policija napis tako hitro prekrila s platnom, da sploh ni bilo znano, kaj je pod njim pisalo, zadnji dan letošnjega februarja pa je bil razkrit z rdečo barvo zapisan napis »VSE = BV (KAJ DELA Policija :). Prav možno je, da se storilci takrat niso dvakrat v nekaj dneh »spravili« na spomenik, ampak je zgolj odstopilo platno, s katerim so policisti garfit prekrili nekaj dni prej.

Spomenik sprave, ki sicer že od postavitve deli Slovence, je bil že večkrat tarča vandalov. Leta 2015 so nanj napisali »Nehajte se že igrati partizane in domobrance«, na steklo začasnega spomenika pa narisali kljukasti križ.