ZDA, Francija in Velika Britanija so konec preteklega tedna skupaj napadle tri tarče v Siriji zaradi napada s kemičnim orožjem v Dumi 7. aprila, za katerega dolžijo sile sirskega predsednika Bašarja al Asada. Ruski poskus obsodbe napada na Sirijo v Varnostnem svetu ZN je v soboto propadel, svojo resolucijo za potrditev pravilnosti napada pa naj bi načrtovale ZDA, Velika Britanija in Francija, vendar na zasedanju v ponedeljek tega ni bilo na mizi.

Haleyjeva je po ruskih grožnjah s posledicami v nedeljo napovedala, da bo minister za finance Steve Mnuchin v ponedeljek naznanil nove sankcije proti Rusiji oziroma proti tistim, ki v Sirijo izvažajo material za izdelavo kemičnega orožja. Dejala je, da bodo s tem dokazali, da so resni.

Trump nezadovoljen z ukrepi držav EU

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v ponedeljek dejala, da nove sankcije pripravljajo, vendar jih za zdaj ne bo, Mnuchina pa ni bilo na spregled. Ameriški mediji poročajo, da je vmes posegel Trump, ki naj bi bil jezen glede izgona ruskih diplomatov iz ZDA zaradi zastrupitve dvojnega agenta v Veliki Britaniji.

Washington Post je namreč poročal, da je Trump privolil v izgon 60 ruskih diplomatov in vohunov ter podpisal ustrezen dokument, ampak v prepričanju, da bo podobno storila tudi vsaka članica EU.

Nezadovoljen naj bi bil, ko je slišal, da sta Nemčija in Francija izgnali le po nekaj Rusov. Pomirila naj ga ne bi niti pojasnila, da je bil cilj usklajenost številk med ZDA in celotno EU, ne pa s posameznimi državami.

Sandersova je v ponedeljek zagotovila, da se Trump še vedno želi srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ker so dobri odnosi med njima dobri za ves svet. Vendar pa bo srečanje odvisno od ruskih dejanj.