Simptomi te skrivnostne bolezni so se zaenkrat pokazali že pri desetih diplomatih in njihovih družinskih članih, 27 pa so jih testirali, je v ponedeljek sporočila kanadska vlada v Ottawi. »Vzrok njihovih simptomov ostaja neznan, bi pa lahko bil umetno ustvarjen,« so zapisali, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadska vlada je zatrdila, da bo sicer veleposlaništvo v Havani obratovalo naprej, menili pa so še, da turisti iz Kanade najverjetneje niso ogroženi.

Kanadske in ameriške oblasti so sprva sumile, da gre za neke vrste »sonični napad« z neznano zvočno napravo, ki je poškodovala sluh diplomatom. Zaradi domnevnega napada so tudi protestirale pri kubanskih oblasteh, ki pa so kakršnokoli vpletenost zanikale.

Zdaj so se razlage, kaj bi lahko bil vzrok simptomov, nekoliko spremenile; ameriški zdravniki domnevajo, da gre za neko novo vrsto »možganske poškodbe«. To so v februarski izdaji znanstvene revije ameriškega medicinskega združenja objavili strokovnjaki Univerze v Pensilvaniji, ki so zdravili 21 ameriških diplomatov. To teorijo je zdaj prevzela tudi Kanada, še poroča AFP.