Sirski režim in njegova podpornica Rusija sta pohitela z varnostnimi zagotovili inšpektorjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in jim namesto včeraj že predvčerajšnjim omogočila začetek preiskave v Dumi, potem ko so jima na zahodu očitali, da si kupujeta čas za uničenje dokazov. Po navedbah sirskih državnih medijev je deveterica mednarodnih strokovnjakov, ki se je v Damasku mudila že od sobote, najprej obiskala bolnišnico, kjer se zdravijo nekatere žrtve napada. V sami Dumi sicer prič napada ne bodo našli, saj so oblasti ob prevzemu nadzora nad celotno vzhodno Guto tamkajšnje prebivalstvo evakuirale v sosednje kraje, upornikom in njihovim družinskim članom pa omogočile odhod v Idlib, zadnjo večjo uporniško enklavo zahodno od Evfrata.

Inšpektorji bodo poleg pogovorov z žrtvami in pričami zbrali vzorce na domnevnem kraju napada. Generalni direktor OPCW Ahmet Üzümcü je ob tem dejal, da bi lahko preiskava trajala mesec dni, sama organizacija pa nima mandata za ugotavljanje odgovornih za kemični napad, ampak samo za preučitev, ali je do njega res prišlo.

Kilavo iskanje miru

Sobotni ameriško-britansko-francoski raketni napad ni v ničemer spremenil položaja v Siriji, nadaljujejo pa se diplomatska prizadevanja in prerekanja glede nadaljnjih korakov vpletenih držav in mednarodne skupnosti nasploh. Francoski predsednik Emmanuel Macron je svoje ravnanje danes pojasnjeval poslancem evropskega parlamenta in zagotovil, da Bašarju Asadu niso napovedali vojne. Bela hiša je medtem preslišala nedeljske napovedi svoje veleposlanice pri ZN o novih sankcijah proti Rusiji zaradi podpore sirskemu režimu in o njih za zdaj molči. Po telefonu sta se slišala turški in iranski predsednik Recep Tayyip Erdogan in Hasan Rohani ter se zavzela za nadaljevanje skupnih prizadevanj, da v okviru mirovnega procesa iz Astane zaščitijo ozemeljsko celovitost Sirije in poiščejo trajno politično rešitev. Ankara je sicer podprla opozorilno raketiranje ZDA in evropskih zaveznic, a, kot je dejal Erdogan, zaradi povsem jasnega stališča do uporabe kemičnega orožja, s katerim ima tudi Iran grozljive izkušnje, saj so bili žrtve kemičnega napada tudi iranski vojaki v vojni z Irakom, pri čemer se pozablja, da so Sadama Huseina z njim oskrbeli Američani.

Savdijci bi poslali vojake v Sirijo

Pred domačimi poslanci je morala vladno odločitev o napadu na Sirijo zagovarjati britanska premierka Theresa May. Opozicija z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom na čelu ni uspela z zahtevo, da v prihodnje za tovrstna posredovanja pridobi podporo parlamenta. Predlog so poslanci zavrnili s 317 glasovi proti 256. Savdska Arabija, ki vojaško že posreduje v Jemnu, pa je izrazila pripravljenost, da svoje vojake pošlje v Sirijo pod okriljem ameriško vodene koalicije. Po pogovorih z generalnim sekretarjem ZN je to v Rijadu povedal savdski zunanji minister Adel Džubeir in dodal, da so se o tem pogovarjali že z Barackom Obamo.