Slovenske teniške igralke so v minulem tednu z uspešnimi nastopi naredile velik premik na svetovni lestvici. Najvišje postavljena igralka ostaja Polona Hercog, ki je z uvrstitvijo v drugi krog turnirja v Švici z 80. napredovala na 75. mesto. Dalila Jakupović se je prvič v karieri na turnirju serije WTA med posameznicami uvrstila v polfinale. Z uspehom v Kolumbiji je postala 130. igralka sveta (prejšnji teden je bila 141.) ter se približala najvišji uvrstitvi v karieri. Kar 20 mest (s 163. mesta na 143.) je napredovala Tamara Zidanšek, ki je osvojila dva turnirja svetovnega izziva zapored na Sardiniji ter dobila deset zaporednih dvobojev. V Santa Margariti di Puli je Tamara Zidanšek v polfinalu s 6:0, 6:1 premagala 23-letno Rusinjo Polino Lejkino, v finalu pa je bila s 6:1, 7:6 (4) boljša od 2. nosilke Francozinje Myrtille Goerges (189. na svetu).

Slovenke še uspešnejše med dvojicami

V minulem tednu kaže izpostaviti drugo turnirsko zmago na turnirjih serije WTA Dalile Jakupović med dvojicami, ki jo je v Bogoti dosegla skupaj z Rusinjo Irino Hromačevo. Slovensko-ruska naveza je v tej sezoni 16. najboljša na svetu. Dve mesti pred njo je Katarina Srebotnik, ki z Aljo Kudrajcevo zaseda 14. mesto, na visokem tretjem mestu pa sta z dosežki v tej sezoni Andreja Klepač in Španka Maria Jose Martinez Sanchez.

Pri moških na svetovni lestvici nazaduje najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene, ki je po novem 58. igralec na svetu. Blaž Kavčič je 127., Blaž Rola pa ostaja 166. Bedene je danes v uvodnem krogu turnirja serije masters 1000 v Monte Carlu po uri in pol strl odpor srečnega poraženca Mirze Bašića iz Bosne in Hercegovine. Ljubljančan je imel dvoboj pod kontrolo do vodstva s 6:4 in 4:2, nato pa prvič v dvoboju izgubil začetni udarec. Pri zaostanku s 5:6 v drugem nizu je Bedene rešil zaključno žogico tekmeca za niz, v podaljšani igri pa je bil prepričljivo boljši s 7:3. Slovenec pri žrebu ni imel sreče, saj se bo jutri pomeril s prvim igralcem sveta in najboljšim igralcem na pesku vseh časov Rafaelom Nadalom. Po dolgem času se je danes v lepi luči predstavil Srb Novak Đoković. Rojaku Dušanu Lajoviću je prepustil le eno igro. Navijači Đokovića so bili navdušeni, ker je na trenerski tribuni sedel nekdanji trener Marjan Vajda.

Treningi večajo Nadalove apetite

Na vrhu svetovne lestvice ostajata Romunka Simona Halep in Rafael Nadal. Rekorder napredka na svetovni lestvici v minulem tednu je bil Pablo Andujar. Španec je s turnirsko zmago na turnirju serije masters 250 zmagal v Marakešu ter s 355. mesta napredoval na 154. Američani so igrali glavne vloge na domačem turnirju v Houstonu, kjer je v finalu turnirja s peščeno podlago Steve Johnson s 7:6 (2), 2:6, 6:4 premagal rojaka Tennysa Sandgrena, ki je blestel na prvem letošnjem turnirju največje četverice v Melbournu, kjer se je presenetljivo uvrstil v četrtfinale. V Luganu se je tretje turnirske zmage veselila Belgijka Elise Mertens, v Bogoti pa je bila najboljša Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova.

Rafael Nadal bo imel v prihodnjih tednih veliko dela. V primeru turnirske zmage v Monte Carlu bo znova postavil nov mejnik, saj bi osvojil že enajsti turnir v mondenem središču. Za zdaj je rekorder sam, saj je po desetkrat v karieri osvojil Monte Carlo in Roland Garros. »Glede na to, da nisem v polnem tekmovalnem ritmu, težko rečem, kako dobro sem pripravljen. Samozavest mi dvigajo treningi, ki mi omogočajo kvalitetno vadbo,« iz Monte Carla, kjer so vse luči usmerjene vanj, sporoča Rafael Nadal. »Saj veste, da številke ne igrajo vloge v moji karieri. Koliko turnirjev sem osvojil, me venomer spomnite novinarji. Res pa je, da je turnir v Monte Carlu zame poseben. Tu se počutim izvrstno, posebej pa so lepi spomini nanj. Toda od zmag preteklosti se ne da živeti, treba se je izkazati vsak dvoboj posebej. Glede na to, da sem v tej sezoni nastopil le v Avstraliji in imel daljši tekmovalni premor, pričakujem, da bom potreboval nekaj dvobojev, da bom začutil žogico,« razlaga Nadal. Številka 1 svetovnega tenisa je pred desetimi dnevi uspešno nastopil v Davisovem pokalu, kjer je v Valencii Aleksandru Zverevu in Philippu Kohlscreiberju pokazal, da se na pesku znajde izvrstno.