Razloge za enega večjih nakupov vlakov bodo na torkovi novinarski konferenci predstavili generalni direktor SŽ Dušan Mes, predsednik uprave in lastnik podjetja Stadler Peter Spuhler, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, in direktor družbe SŽ-Potniški promet Boštjan Koren, so danes sporočili iz SŽ.

Nadzorni svet SŽ, ki ga vodi Bojan Brank, je posel s švicarskim Stadlerjem odobril že marca, železnice pa so za sklenitev posla potrebovale še soglasje SDH kot predstavnika države, ki je lastnik družbe. Kot je pred časom v pogovoru za STA pojasnil Mes, naj bi Stadler v prvi fazi dobavil deset dvonadstropnih garnitur, deset enonadstropnih in pet dizelskih. Prve nove potniške garniture naj bi dobili v letu 2019.

Stadlerjeve potniške garniture sicer vozijo po tirih v 28 državah, med drugim tudi v sosednjih Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

Stadlerjeva ponudba je sicer do izteka roka lani zgodaj jeseni kot edina prispela na razpis, v podjetju pa se nato niso odločili za ponovitev postopka, najverjetneje tudi zato, ker bi to projekt prenove zastarelega voznega parka precej podaljšalo.