Pri robotskih kosilnicah največkrat ugotovimo, da je najbolj opazna razlika med osnovnimi in nadstandardnimi modeli v programski opremi, strojne razlike pa so manjše. Da je Automower 315X kosilnica višjega razreda, v konstrukcijskem smislu razkrivajo njena velikost, zmogljiv pogon za košnjo naklonov do 22° (40 %) ter LED luči, ki poleg estetske funkcije delujejo tudi opozorilno, saj ob ustavitvi kosilnice utripajo. Seznam programskih posladkov je daljši – modul GPS, ki je glavna razlika v primerjavi z modelom 315, omogoča nadgrajeno navigacijo po terenu in dodatno zaščito pred krajo, med izbranimi dodatki pa najdemo še možnost uporabe mobilne aplikacije, vremenski časovnik, samodejno zaznavanje ozkih prehodov, točkovno košnjo. Na priporočeni površini 1600 m2 so nekatere funkcije pomembne bolj in druge manj, a na tako velikih travnikih je takšen nabor funkcij obvezen del enačbe za avtonomno košnjo z minimalno uporabniško asistenco.

Vse nastavitve se vzpostavijo samodejno

Preizkus robotske kosilnice je zabavna stvar. Medtem ko pri drugih testih večino časa namenimo uporabi stroja, je pri robotskih kosilnicah največ dela s postavljanjem območja košnje, kar pomeni polaganje mejnega in vodilnega kabla ter namestitev polnilne postaje. Namestitveni komplet s kablom in klini moramo kupiti posebej glede na velikost našega teren in ni vključen v ceno robotske kosilnice. Za začetek košnje potrebuje Automower samo vzpostavljen zaprt krog iz mejnega kabla in vodilno žico, ki iz polnilne postaje pelje do bolj oddaljenega sektorja trave. Vse programske nastavitve se vzpostavijo samodejno in uporabnikovi posegi v meni naprave so bolj stvar radovednosti glede delovanja kot potrebe. Potem pride na vrsto faza, ki prinese precej zadovoljstva – opazovanje robota ob prvi košnji. Delovanje kosilnice najbolje spoznamo z opazovanjem, ko vidimo, kako se spopade s klancem, z ozkimi predeli, prehodi in ovirami.

Terenski delavec

Automower 315x ima preverjen način košnje robotskih kosilnic. Kosi pogosto in odreže malo. Na travo se odpravi za približno 70 minut, sam se vrne na postajo, kjer se polni približno eno uro. Ima tri kovinska rezila, številne senzorje in dve pogonski kolesi, ki mu omogočata zavidljive terenske sposobnosti. Kosi v klanec do maksimalnega naklona 22°, kar mu na suhi travi ne predstavlja nobenega problema. Priporočljivo je, da kosilnica obrača na manjšem naklonu ter da ima na dnu klanca raven iztek. Delovanje Automowerja 315X na klancih lahko izboljšamo z nakupom koles z večjim profilom, nekaj pa prispeva tudi premišljena postavitev mejnega kabla in nastavitev časovnika. Poleti lahko omejimo zgodnjo jutranjo košnjo, da kosilnica večino časa na travi preživi, ko se je rosa že posušila. Moker teren z vidika košnje ni problematičen, je pa na suhi travi manj tveganja za zdrs kosilnice in redkeje je treba čistiti podvozje in kosišče. Kosilnico ustavijo vse ovire, ki so višje od približno šestih centimetrov; ustavijo jo robniki, gredice, drevesa. Na določenih mestih je treba dvigniti robnik ali narediti zanko iz mejnega kabla, ki kosilnici pove, naj območja ne kosi. Sicer res dobro premaguje ovire ter jo krtine in luknje na travi večinoma ne ustavijo, presenetiti zna tudi ko prevozi kakšen nižji robnik.

Mobilni nadzor je močna prednost

Mobilni nadzor nad Automowerjem 315X je spontan, enostaven, kar »mimogrede«. Vse nastavitve iz menija kosilnice so na voljo tudi v aplikaciji Automower Connect na mobilnem telefonu, kjer vidimo tudi položaj kosilnice na satelitski sliki terena ter status kosilnice – ali se polni ali kosi ali če je prišlo do nepredvidene ustavitve ali kakšne druge napake. Ukaze kosilnici lahko pošiljamo od koder koli in aplikacija je uporabna kot alternativa dejanskemu sklanjanju nad kosilnico ali kot nadzor nad košnjo z dopusta. Aplikacija je najbolj enostaven način za nadzor robotske kosilnice, saj v marsičem prekaša uporabo klasične tipkovnice. Ta je neosvetljena, zato v mraku s prsti iščemo pravilno tipko, močna svetloba ekrana (ki sicer ponuja odlično berljivost na soncu) pa v mraku ne prispeva k berljivosti tipk. V poletni vročini, ob dežju ali pri spontanem igranju s podmeniji obstaja velika možnost, da bo uporabnik za nadzor robotske kosilnice raje v roke vzel mobilnik kot pa samo kosilnico.

Kaj pa če ga kdo ukrade?

Husqvarna Automower 315X ima več »odvračal«, ki tatovom vzamejo voljo do kraje. Ob dvigu kosilnice se oglasi glasen alarm, ki ne utihne do vnosa štirimestnega števila PIN, ob napačnem vnosu pa se kosilnica postopno blokira od nekaj minut pa vse do trideset dni. Vse kosilnice Automower so kodirane tako, da delujejo zgolj s pripadajočo polnilno postajo, zato s krajo le kosilnice tat nima nobene koristi. V meniju lahko posamezne varnostne funkcije izklopimo, kar je na primer pametno v prvih tednih košnje, ko kosilnica nasede na kakšni krtini in z alarmom sredi belega dne sporoča, da je dvignjena. V nobenem primeru pa ne svetujemo izklopa varovanja s številko PIN, ki je najbolj zanesljiva preventivna zaščita. Kraja naprave in postaje brez vklopljenega alarma je lažje izvedljiva, a nepridiprav bo imel v rokah zakodirano napravo, ki jo lahko oživi samo husqvarnin serviser. Robotske kosilnice so zaradi teh elementov precej varne pred tatiči, čeprav večino časa preživijo na travi same brez nadzora. Varnost lahko preventivno izboljšamo tudi z bolj diskretno košnjo – polnilno postajo umaknemo pogledu z ulice, termine košnje omejimo na nočne ure, izklopimo luči.

Neulovljiv rezultat

Robotska kosilnica je močna konkurenca vrtnim kosilnicam, na neki način tudi motornim kosam, traktorjem, riderjem in drugim napravam, ki jih uporabljamo, da pristrižemo travo. Redna košnja izboljša stanje trave, ki nikoli nima neurejenega videza, odrezana trava pa je učinkovito zeleno gnojilo. Po našem prepričanju so lahko zmogljivejše robotske kosilnice najbolj varna in učinkovita izbira za košnjo nekaterih klancev in pobočij. Začetna naložba je visoka in povprečnemu uporabniku težko predstavljiva, vsaj dokler se ne spozna z delovanjem kosilnice. Pred našim prvim srečanjem z roboti smo bili tudi mi skeptični – danes pa jim v celoti zaupamo.