Veliko je tudi neugodnih obdobij, ko si prezračevanja s pomočjo oken sploh ne želimo: neugodne zunanje temperature, hrup, prisotnost cvetnega prahu ali prašnih delcev od kurišč. Sodoben prezračevalni sistem rešuje ravno ta vprašanja in ponuja še marsikaj več.

Nepogrešljiv za alergike

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji najmanj 15 odstotkov ljudi alergičnih na cvetni prah, kar pomeni, da seneni nahod greni življenje vsakemu šestemu prebivalcu. Zato so prav posebni mikrofiltri, vgrajeni v decentralni prezračevalni sistem, ki zadržijo do 90 odstotkov prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fin zunanji prah, smog in cigaretni dim, rešitev za marsikaterega bolnika, tudi za vso družino. Pomembno je, da lahko prav zaradi ustreznega prezračevalnega sistema alergiki v svojem domu zadihajo s polnimi pljuči in se brez posledic naužijejo svežega zraka. Prav učinkoviti filtri so zelo pomemben del prezračevalne enote. Poleg tega, da skrbijo za čist zrak, je z uporabniškega stališča pomembno, da so trajni in preprosti za čiščenje tudi pod tekočo vodo.

Dejstvo je, da je dober prezračevalni sistem nepogrešljiv ne samo za alergike, ampak tudi za vse, ki jim bivalno udobje kvari prekomerna vlaga. Ta je pogosta nadloga v energetsko prenovljenih hišah in stanovanjih, kjer so lastniki zamenjali okna in zunanje zidove »oblekli« v toplotnoizolativni ovoj. Posledično se prej ali slej pojavijo težave z odvečno vlago in plesnijo. Pri ljudeh se kot posledica izpostavljenosti plesni najpogosteje pojavljajo alergije in pomenijo reakcijo na nekaj skrajno nevarnega in v skrajnih primerih celo smrtno nevarnega. Razlog, zakaj je plesen tako nevarna, je tako majhna velikost njenih spor, da se jih na glavo bucike lahko naseli tudi do 250.000 in lahko prodrejo v obrambne mehanizme organizma. Ko enkrat prodrejo v telo, se začnejo kopičiti v spodnjem delu pljuč in prek njih preidejo v krvni obtok. To lahko prepreči pljučem, da bi prenašala kisik v krvni obtok, in povzroči brazgotinjenje pljuč. Rešitev za odvečno vlago je le stalna in ustrezna izmenjava zraka, to pa lahko zagotovi le dober prezračevalni sistem. Takšen, ki deluje (skoraj) neslišno, v bivalnih prostorih ne ustvarja občutka prepiha, zunanjemu hrupu preprečuje vdor v bivalne prostore, poleg tega pa ne povzroča toplotnih izgub.

Izgubi se manj kot deset odstotkov energije

Tako pri decentralnih prezračevalnih sistemih rekuperacija deluje po principu regenerativne izmenjave toplote in ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi manj kot deset odstotkov energije za ogrevanje. V Sloveniji so sistemi z rekuperacijo, predvsem zaradi velikih subvencij eko sklada, v veliki prevladi (približno 85 odstotkov) pred klasičnim sistemom. Po mnenju strokovnjakov je je prezračevalni sistem z rekuperacijo smiselno vgraditi v družinske hiše in večja stanovanja, in še to predvsem na področjih, kjer so zimske temperature nižje. Za obalna področja bo primeren že klasičen sistem, ki je skoraj identičen, gre le za to, da so sistemi z rekuperacijo energijsko bolj učinkoviti.

Enostavna montaža

Seveda je veliko bolj praktično prezračevalne sisteme vgraditi med samo gradnjo ali večjo obnovo bivalnega prostora, a tudi poznejša montaža ne predstavlja večjih »gradbenih« posegov. Rekuperatorske enote je treba namestiti praktično v vse bivalne prostore, lahko tudi v sanitarne, ali pa tam uporabimo odvodne ventilatorske enote. Zelo pomembna je pravilna razporeditev enot, prav tako tudi izbor elementov prezračevalnega sistema, zato pravi strokovnjaki svetujejo, da vam projekt izdela podjetje, ki je specializirano za prezračevanje.