Brunsona, ki je vodil protestantsko cerkev v turškem mestu Izmir, so aretirali oktobra 2016 in ga priprli. V priporu je tako že leto in pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico, češ da je deloval v imenu organizacije Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje organizacije državnega udara poleti 2016. Obtožujejo ga tudi delovanja v imenu PKK. Obe organizaciji sta turške oblasti obravnavajo kot teroristični, zaradi česar sta prepovedani. Obtožen je tudi vohunjenja za politične ali vojaške namene.

Grozita mu ločeni zaporni kazni v višini 15 in 20 let, je povedal njegov odvetnik Cem Halavurt.

Obtožbe so sicer milejše kot tiste v obtožnici, objavljeni 13. marca, v kateri ga obtožujejo članstva v Gülenovi organizaciji. Lahko bi prejel dosmrtno zaporno kazen. Vendar pa v obtožnici, ki jo je sodišče začelo obravnavati danes, izrecno piše, da ni obtožen članstva v organizaciji v ZDA živečega klerika.

Brunson je tako danes prišel na zaslišanje na sodišču v mestu Aliaga severno od Izmirja. Odvetnik je povedal, da je njegov klient "nervozen in vznemirjen, saj bo prvič stopil pred sodnika". Na zaslišanje sta prišla tudi dva predstavnika ameriških oblasti.