Pospravljanja se lotite postopno

Čeprav se to morda zdi najbolj organiziran način, v resnici pogosto zahteva več časa in več energije. Bolj učinkovito je, da se zadev lotite opravek za opravkom. Tako lahko denimo najprej zgrabite veliko škatlo in vanjo odložite manjšo šaro iz vseh prostorov. Nato lahko na pomoč pokličete prijatelje in iz vseh sob odstranite še večjo šaro, na koncu pa še enkrat pregledate vse sobe za končno čiščenje in prerazporeditev stvari.

Določite roke

Brez natančno opredeljenih rokov boste spet samo odlašali z napornimi opravki in ponovno odnehali sredi dela. Roke najprej postavite v smislu tedenskega urnika opravkov: ponedeljek je na primer namenjen odvozu starega kavča na smetišče, torek pregledovanju zbirke igrač, sreda pakiranju stvari, ki jih boste podarili drugim in tako naprej. Prav tako morate določiti natančen čas, ko se boste teh opravkov lotili – nekatere izmed njih lahko opravite na hitro, še preden se zjutraj odpravite v službo, drugi pa zahtevajo, da si rezervirate celo popoldne, zato vedno načrtujte vnaprej.

Znebite se več stvari

Preprosto, kajne? Morda pa ne veste, kako se vseh teh stvari znebiti oziroma komu jih lahko daste? Najprej povprašajte družino in prijatelje, če si katerih želijo, nato lahko organizirate garažno prodajo ali reči, ki jih nočete, prodate na internetu, nazadnje pa preostanek podarite dobrodelnim organizacijam ali ljudem, ki jih potrebujejo (seveda lahko vrstni red tudi zamenjate). Zadnji korak pa je vedno odpad. Čeprav vam je morda težko vreči svoje stvari stran, se spomnite, zakaj ste se sploh lotili pospravljanja stare šare – najbrž zato, ker preprosto niste več srečni z videzom svojega doma.

Poiščite pomoč

Veliko ljudi zmotno misli, da morajo vse postoriti sami – kar pa seveda ni res in tudi vam ni treba samim na to pot. Seveda boste nekatere stvari (kot so denimo stvari v vaši spalnici ter stare fotografije, računi ali oblačila) pregledali sami, pri pregledovanju drugih pa vam lahko pomagajo vsi drugi člani družine – navsezadnje gre tudi za njihovo šaro.

Najemite začasno skladišče

Nekaterih stvari se je težko za vedno znebiti, še posebno tistih, na katere vas vežejo lepi spomini. Razlog, da večina pospravljanja šare ne izpelje do konca, je najbrž ravno v teh sentimentalnih stvareh. Če se enostavno ne morete ločiti od njih, najemite začasno skladišče, da bo doma manj gneče, k pregledovanju spominov pa se vrnite kasneje.

Kupite nekaj novih stvari

Presenečeni boste, kako dobra motivacija za pospravljanje šare, ki je ne potrebujete več, so lahko nove stvari. Če nič drugega, boste staro šaro zmetali stran enostavno zato, ker novih dobrot, ki bodo polepšale vaše življenje, ne boste imeli kam postaviti.

Povprašajte bližnje, kaj si mislijo

Njihovi odgovori vas bodo najbrž šokirali – če bodo do vas res odkriti. Ko boste od bližnjih slišali, kako jim vaša šara greni življenje, boste morda končno našli pravo motivacijo, da vse neuporabno zavržete. Če živite sami, pa lahko še vedno na obisk povabite prijatelja in njega prosite za mnenje – njegova reakcija bo najbrž zelo podobna.

Upoštevajte pravilo enega leta

Če nič drugega ne pomaga, lahko še vedno poskusite s pravilom enega leta, ki pravi, da se lahko mirno znebite vseh stvari, ki se jih niste dotaknili že več kot eno leto. Saj veste, da teh v resnici ne potrebujete, kajne? Če pa jih boste slučajno spet potrebovali čez več let, jih lahko takrat še vedno na novo kupite ali si jih od koga izposodite. Precej boljša rešitev, kot da vam kradejo prostor doma!

Vir: www.dormeo.net