»To je ena najlepših prog. Dirke se veselim in videli bomo, kaj lahko storimo. Upam, da mi uspe doseči rezultat, ki si ga tako želim,« je bil pred peto dirko sezone optimističen Tim Gajser. Slovenskemu motokrosistu se je želja uresničila, saj je na Portugalskem s končnim tretjim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni in dokazal, da se mu po nesrečni poškodbi čeljusti, zaradi česar je moral izpustiti uvodno dirko sezone, forma počasi le dviguje.

Da se bo na progi v Aguedi potegoval za najvišja mesta, je Gajser napovedal že na sobotnih kvalifikacijah, ki jih je, tako kot pred tednom dni v Trentinu, končal na visokem četrtem mestu. Bolje so se odrezali le Nizozemec Jeffrey Herlings, Italijan Antonio Cairoli in Francoz Romain Febvre, medtem ko je bil drugi slovenski predstavnik Klemen Gerčar 26. Najboljša četverica je razplet pričakovano krojila tudi na nedeljski dirki, znova pa je bil razred zase Herlings. Voznik ekipe KTM ostaja nerešljiva uganka za konkurente, ki nikakor ne najdejo odgovora na njegove vrhunske predstave. Vodilni motociklist razreda MXGP je dobil obe vožnji in na koncu zasluženo slavil še na četrti preizkušnji sezone.

Zelo solidno se je v prvi vožnji odrezal tudi Gajser. Makolčan je večji del zaostajal le za Herlingsom, čeprav je Cairoli po slabšem začetku proti koncu zmanjševal svoj zaostanek. Trud Italijana je bil poplačan v predzadnjem krogu, ko je tudi prehitel Gajserja. Na začetku druge vožnje je Slovenec naredil manjšo napako in izgubil stik z najhitrejšimi, obdržal pa se je v najboljši peterici, kar je bilo ob zanimivem razpletu dovolj za končno tretje mesto na dirki in prve stopničke v sezoni. Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji 21., prvo točko, ki se mu je obetala vse do zadnjega kroga pred koncem, pa je zgrešil le za slabe tri sekunde. V drugi vožnji je bil 25., skupno pa osemindvajseti.

Svoj prvi nastop v kategoriji EMX 250 je vpisal Luka Milec, a na dirki ostal brez točk. Potem ko si je v konkurenci šestdesetih motokrosistov v kvalifikacijah privozil uvrstitev med najboljšo štirideseterico, na dirki ni imel sreče. V prvi vožnji so se mu zaradi padca na motociklu primerile tehnične težave, ki so se nadaljevale tudi v drugi vožnji, zaradi česar je moral odstopiti. Zmagal je Francoz Mathys Boisrame, Milec pa je na koncu zasedel 37. mesto.

Motokrosiste naslednja preizkušnja čaka 1. maja v Rusiji.