Grega Bole je bil edini Slovenec na 53. nizozemski pivovarski kolesarski klasiki Amstel Gold, s katero se je začel niz treh ardenskih hribovitih klasik svetovnega niza. V njegovi ekipi Bahrain Merida so bili po 263 kilometrih na zmagovalnem odru s tretjim Enricom Gasparottom. Še večje zadovoljstvo je bilo na ženski različici v ekipi BTC City Ljubljana ob devetem mestu Eugenije Bujak. Poljakinja s slovenskim potnim listom je dosegla največji uspeh slovenskega kolesarstva v svetovnem nizu.

»Škoda, ker je Gasparottu le malo zmanjkalo. Sam sem svoj del naloge opravil že prej,« je prispevek k uspehu dvakratnega zmagovalca opisal pomočnik Grega Bole. Potem ko je na zadnji od 35 nizozemskih vzpetin, ki skupaj z vetrovi, ozkimi cestami in urbano infrastrukturo poskrbijo za glavno selekcijo, narekoval ritem na čelu kolone, so bili Vincenzo Nibali, brata Izagirre in Gasparotto v ospredju. »Na Amstlu so odločilni zadnji klanci okoli Cauberga, kjer v ospredju ostanejo tisti z največjim ostankom energije,« pravi Bole, 62. v cilju. Danec Michael Valgren (Astana), favorit iz druge vrste, je izkoristil zgodnji napad in tako ugnal velike favorite na čelu s Petrom Saganom (4. mesto), Alejandrom Valverdejem (5.) in Julianom Alaphilippom (7.).

Eugenija Bujak je bila najhitrejša v sprintu velike zasledovalne skupine, ki je minuto in pol zaostala za svetovno prvakinjo Chantal Blaak. »Imela sem veliko smole na prvih klasikah pomladi, tokrat pa se je vse izšlo lepo. Amstel je moja najljubša ardenska klasika. Odločilni trenutek je bil pobeg skupine kolesark, ki pa se ji nisem upala pridružiti, saj je bila večina velikih imen v moji skupini, vključno z Vosovo. Odločila je moč ekipe Boels-Dolmans,« je opisala Bajukova, mesto pred legendarno Marianne Vos. Ni privozila le najboljšega letošnjega dosežka za zdesetkano slovensko žensko profesionalno ekipo v sezoni. Poljakinja je v peti sezoni v dresu BTC Cityja Ljubljana dobila slovenski potni list, ob šesti uvrstitvi med deseterico na WT pa privozila tudi najboljši slovenski dosežek v zgodovini: »Zelo sem vesela, da sem naredila ta mali korak tudi za Slovenijo. Upam, da bo šlo tako tudi naprej.« Priložnost sta dobili tudi mladi Tanja Elsner in Urška Žigart (77. mesto).