Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Vivo, ki je pri nas znan predvsem posredno prek povezanega podjetja OnePlus, je konec lanskega leta navdušil z napovedmi, da bo prvi na trg poslal telefon z zaslonom, ki bo zmogel prebrati prstne odtise. Podjetje je s telefonom x20 plus ud obljubo izpolnilo, na letošnjem sejmu mobilnih tehnologij MWC v Barceloni pa je predstavilo še bolj spektakularno inovacijo – telefon vivo apex.

Posebnost apexa takoj pade v oči. Številni proizvajalci se radi pohvalijo, da njihovi zasloni segajo od roba do roba ali da se raztezajo čez celo sprednjo stran. Trditve nekoliko olepšajo resnico, saj zaradi določenih strojnih zahtev vselej ostaja nekaj roba, najslavnejši poskus reševanja te dizajnerske uganke pa predstavlja frufru, ki si ga je za iphone x omislil Apple. To (ne)posrečeno rešitev so letos prevzeli tudi številni drugi proizvajalci. Vivo je šel z apexom v drugo smer. Naredil je telefon brez roba ali frufruja, ki kljub temu premore senzor za svetlobo, hrbtno kamero in zvočnik za poslušanje telefonskih klicev. Ti elementi so glavni krivci za ostanke roba na telefonih. Problem z dodatnimi senzorji za prstne odtise je rešil že pred časom, kako pa je rešil druge?

Rešitev za zvočnik se skriva v sistemu, ki so ga poimenovali Screen SoundCasting. Ta cel zaslon naprave spremeni v panel, ki prenaša zvočne vibracije. Tako ustvarjen zvok je čist. Ker ga prenaša cel zaslon, pa tudi ni nujno, da telefon k ušesu prislonite ravno na mestu, kjer je zvočnik, kot velja za običajne mobilnike. Podjetje poleg tega trdi, da inovativni zvočni sistem ni energijsko potraten ter da omogoča več zasebnosti, ker manj zvoka doseže vašo okolico.

Rešitev za lokacijo svetlobnega senzorja in senzorja za bližino je dovolj preprosta. Slednji, ki telefonu da ukaz za zatemnitev zaslona, ko ga približate ušesu, so skrili pod zaslon. Senzor za zaznavanje svetlobe, ki je običajno v zgornjem robu telefona, pa je bil premaknjen na zgornjo obrobo naprave. Senzor je odgovoren za ugotavljanje, kako svetlo je v vašem okolju, na podlagi zbranih podatkov pa naprava nato primerno osvetli zaslon. Premik zna nekoliko vplivati na njegovo natančnost, a ne bistveno.

Precej bolj zanimiva pa je rešitev dizajnerske uganke s kamero za sebke. Tudi ta se je premaknila z zgornjega roba zaslona na zgornjo obrobo, z aktivacijo pa se kot nekakšen ploščat periskop dvigne iz naprave. Na prvi pogled ni slišati najbolj elegantno, a dvig traja manj kot sekundo. Za zajemanje sebkov bo torej dovolj hitro, ni pa najbolj priročno, če naj sprednja kamera služi tudi kot senzor za prepoznavanje obraza. To bi lahko bil resnejši problem, saj je tak način odklepanja naprav vse bolj priljubljen.

Verjetno največja slabost apexa pa je dejstvo, da ne bo v prodaji. Gre namreč zgolj za predstavitev koncepta, a kljub temu upamo, da ga bo industrija opazila, kopirala in še dodatno nadgradila.