Na tretji dirki letošnje sezone formule 1 v Šanghaju je presenetljivo, a povsem zasluženo, zmagal dirkač Red Bulla Daniel Ricciardo. Drugi je bil Valtteri Bottas (Mercedes) in tretji Kimi Raikkonen (Ferrari). Lewis Hamilton je še ujel četrto mesto, Sebastian Vettel pa je postal žrtev nespretnega prehitevanja Maxa Verstappna in dirko končal kot osmi.

Na začetku dirke je vse kazalo, da bo Vettel imel le malo dela s tekmeci, predvsem z Mercedesom, kajti srebrni so se cel konec tedna borili s pnevmatikami. Oba dirkača Red Bulla sta se držala dokaj pri strani, le Max Verstappen je z dobrim startom uspel malce razbiti Ferrarijevo in Mercedesovo navezo, medtem ko je Daniel Riccardo vozil v ozadju. Do svojega pravega trenutka je Avstralec prišel, ko je na stezo, po trčenju obeh dirkačev Tora Rossa, zapeljal varnostni avtomobil. Postanek v boksih in pravilna izbira pnevmatik sta Avstralca dobesedno katapultirala mimo tekmecev. »Zmaga je prišla povsem nepričakovano. Če samo pomislimo, da sem se komaj uspel uvrstiti v drugi del kvalifikacij in da smo bili med dirko precej v ozadju, je to odličen rezultat. Strategija v fazi varnostnega avtomobila je bila enkratna, uporabili smo hitrejše pnevmatike, moral sem tudi malce tvegati pri prehitevanjih, in zmaga je tukaj,« je sijal od sreče Daniel Ricciardo, ki je tako šestič v karieri stopil na najvišjo stopničko. In seveda po stari tradiciji šampanjec spil iz svojega dirkaškega čevlja.

Valtteri Bottas je bil tudi ta konec tedna hitrejši od obeh Mercerdesovih dirkačev in ta trend seveda daje Lewisu Hamiltonu pošteno misliti. Oba sta se sicer borila s precej slabimi kartami v rokah, a vseeno je Finec iz dirke izvlekel veliko več: »Strategija ni bila najboljša, mogoče bi morali tudi mi tvegati pri varnostnem avtomobilu, a smo igrali na varnejšo karto. Ricciardo je bil prehiter, Kimija Raikkonena pa sem lahko dokaj uspešno držal za seboj tudi proti koncu dirke. Žal še nismo dovolj hitri za prvo letošnjo zmago.« In res, Mercedes letos še ni uspel zmagati, je pa zato Bottas uspešno odpeljal svojo 100. dirko v formuli 1. Precej kislo se je držal tudi Kimi Raikkonen, ki je poskušal priti mimo sonarodnjaka, a so bile njegove pnevmatike preveč obrabljene, da bi si pripravil »teren« za prehitevanje. »Do prvega postanka sem čakal predolgo, potem smo imeli nekaj sreče z varnostnim avtomobilom, pa tudi s trčenji tekmecev, za napad na drugo mesto pa je bilo prepozno.«

Max Verstappen se je po desetsekudni kazni zaradi trčenja s Sebastianom Vettlom uvrstil na peto mesto, po dirki pa je povedal: »Poskušal sem preveč, iskal sem pot mimo Vettla, ki je bil tisti trenutek počasnejši, a sem blokiral zadnji kolesi in odneslo me je vanj. Bila je moja napaka.« Pri Sebastianu Vettlu je Ferrari igral tudi na preveč varne karte, prednost jih je malce uspavala, za piko na i pa je seveda poskrbel Max Verstappen. A med obema dirkačema vseeno ni bilo veliko jeze, posebej ne s strani Sebastiana Vettla, ki je zaradi trčenja izgubil precej mest, dirko pa nadaljeval s poškodovanim dirkalnikom: »Še dobro, da sem sploh lahko nadaljeval, po trčenju je bil dirkalnik skoraj nevozen. Na tem mestu je veter v zadek kar močan, po 41 odpeljanih krogih bi Max že lahko vedel, da je tam res težko zavirati v zadnjem trenutku. Ampak take stvari se dogajajo, žal mi je zaradi točk. Napravil je nepotrebno napako, a to bova zgladila na štiri oči, brez medijev.« Naslednja dirka bo na sporedu čez 14 dni v Bakuju v Azerbajdžanu.