Kot je v izjavi zapisal premier, ki opravlja tekoče posle, obsoja vsakršno uporabo kemičnega orožja in drugih prepovedanih bojnih sredstev. »Da je bila uporaba tega orožja v Siriji uperjena predvsem proti civilnemu prebivalstvu, je nesprejemljivo in zavržno,« so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je dodal Cerar, vrsta poročil in podatkov kaže na to, da je bilo kemično orožje uporabljeno tudi pretekli teden v napadu na sirsko Dumo, kar je po njegovem prepričanju »nedopustna kršitev civilizacijskih vrednot«.

Podporo izrazil tudi Erjavec

»Vojaško operacijo treh zavezniških držav razumem kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja,« je sporočil Cerar in dodal da zato »izraža podporo aktivnostim, ki so usmerjene proti vojaškim ciljem in katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja«.

Podporo aktivnostim, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja, je v izjavi za novinarje izrazil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle.

Cerar poziva k iskanju mirne in politične rešitve, saj da lahko le ta prinese trajen mir in stabilnost, tako v Siriji kot v širši regiji. Obžaluje, da mednarodna skupnost ni uspela najti poti, ki bi zaustavila prelivanje krvi in trpljenje civilnega prebivalstva ter vse strani, vključene v sirski konflikt, in vse članice Varnostnega sveta ZN poziva, da nemudoma obravnavajo vsa varnostna vprašanja ter se dogovorijo o rešitvah za popolno prenehanje spopadov in začetek resnih pogajanj za politično rešitev sirske krize.

Pahor pričakuje okrepitev diplomatskih prizadevanj

Predsednik republike Borut Pahor današnji napad razume kot enkraten povračilni napad, ki naj bi odvrnil sirski režim od nadaljnje uporabe kemičnega orožja. Pričakuje pa, da se bo mednarodna skupnost ob tem ukrepu takoj osredotočila na diplomatsko reševanje vseh odprtih vprašanj po mirni poti.

Brglez obžaluje napad brez odobritve VS ZN

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je izrazil iskreno obžalovanje, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike ponoči brez avtorizacije Varnostnega sveta ZN napadle Sirijo. Obenem je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, vse strani v konfliktu pa je pozval k iskanju rešitve za konec vojne v Siriji.