Potem ko je predsednik republike Borut Pahor v soboto razpustil državni zbor in določil, da bodo predčasne parlamentarne volitve 3. junija, bodo jutri začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil. Kandidature bo mogoče vlagati do 3. maja, ko se bo začela uradna volilna kampanja.

Predsednik države se je pri izbiri datuma volitev odločal med zadnjo majsko in prvo junijsko nedeljo, tretji po zakonu mogoči datum, 10. junij, pa je izločil, saj bi bile na ta dan že redne volitve. Sprva se je sicer Pahor nagibal k temu, da bi se volilci o novih poslancih izrekali že 27. maja, a je zlasti po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki to možnost opustil. Če bi se odločil za ta datum, bi namreč skoraj cel prvi teden uradne volilne kampanje padel v čas državnih praznikov, zaradi česar bi se utegnil kdo obrniti na ustavno sodišče.

Volilna kampanja naj bo strpna

Razpustitev parlamenta pomeni, da poslanci odločitev ne sprejemajo več na rednih, temveč na izrednih sejah, če so zanje izpolnjeni pogoji. »Do izvolitve nove vlade bomo priče manjši politični operativnosti in večji politični nestabilnosti,« je v soboto ocenil Pahor. Ob tem pa izrecno izpostavil, da bo sam tudi v tem času »normalno in s polnimi pooblastili opravljal svoje delo in naloge« in to tako v domači kot v zunanji politiki. Večkrat je tudi poudaril, da so ga na predsedniško mesto izvolili ljudje, ne politične stranke, ter da bo tudi v prihodnje ravnal strankarsko nepristransko. »Upravičeno lahko pričakujete, da bom storil vse, kar je treba, da bodo razmere do izvolitve nove vlade kljub razumljivemu volilnemu vznemirjenju čim mirnejše in stabilnejše.«

Pahor želi, da bi bil volilni rezultat kar najbolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade. Sam se bo po volitvah potrudil, da bo do oblikovanja nove vlade prišlo čim prej, saj Slovenija potrebuje nov zagon. Predsednik države upa, da bo volilna kampanja strpna in čim bolj argumentirana. O temah, ki bodo predmet kampanje, se bo oglasil le, če bo ocenil, da je to »neizogibno zaradi interesov države«. To pa bo storil tako, da ne bo vzbujal vtisa, da kot predsednik republike podpira katero koli stranko.