Cohen je javno in tudi pod prisego zanikal, da bi bil kadarkoli v življenju v Pragi, potem ko je bila ta njegova pot omenjena v razvpitem dosjeju britanskega obveščevalca Christopherja Steela, ki so ga najprej republikanci, potem pa še demokrati najeli za zbiranje negativnih informacij o Trumpu.

Steele v dosjeju navaja, da se je Cohen v Pragi srečal s tesnim sodelavcem ruskega predsednika Vladimirja Putina Konstantinom Kosačevim. Ta je na seznamu 254 ruskih oligarhov, proti katerim so bile zaradi vpletanja v ameriške volitve uvedene sankcije.

Ameriški mediji imajo le informacijo, da ima posebni preiskovalec Robert Mueller dokaz, da je bil Cohen leta 2016 kljub zanikanju v Pragi, nimajo pa še informacije, kaj je tam delal. V Prago je na skrivaj potoval preko Nemčije, zato v potnem listu nima češkega žiga.

Velik udarec za Trumpa

Informacija o Cohenovem potovanju v Prago in laganju o tem predstavlja velik udarec za nenehne Trumpove trditve, da nihče od ljudi okrog njega pred volitvami ni sodeloval z Rusi. Novico o Cohenu je prvi objavil medij McClatchy in to isti dan, ko je prišla na dan novica o kazenski preiskavi.

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in Trumpovo oviranje pravosodja Robert Mueller je med svojo preiskavo naletel na določene za zdaj neznane informacije o Cohenu, ki niso neposredno povezane z Rusijo in vpletanjem v volitve.

Mueller je te informacije predal zveznemu tožilstvu New Yorka, ki je proti Cohenu uvedlo kazensko preiskavo. Agenti FBI so v ponedeljek izvedli racije na Cohenovem domu, v pisarni in hotelski sobi, kjer so zaplenili dokumente in elektronske naprave.

Besen Trump

Racija je razbesnela Trumpa, ki je tvital o napadu na ZDA, lovu na čarovnice in zlorabi pooblastil ter kršenju zasebne komunikacije med stranko in odvetnikom. To je zdaj zaradi novice o kazenski preiskavi, ki traja že mesece, racija pa je bila le vrhunec, padlo v vodo.

Trump je v petek poslal v New York odvetniško ekipo, ki je skupaj z odvetniki Michaela Cohena zahtevala vpogled v zaplenjene materiale. Trumpovi odvetniki so trdili, da je interes zaščite predsednikovih interesov pomembnejši od interesa javnosti, kar so tožilci zavrnili.

Sodnica Kimba Wood je na koncu odločila, naj Cohen javno objavi seznam vseh svojih strank, in prihodnji teden se bo odločila, kaj od zaplenjenega materiala bo ostalo zaščiteno.