Izvajalci napad, ki sicer ni terjal smrtnih žrtev, opredeljujejo kot potrebnega in koristnega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji s strani režima Bašarja Asada pravilni in zakoniti.

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku zasedanja pozval države, naj v tem ključnem trenutku delujejo v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom, vključno z normami proti kemičnemu orožju. Ponovil je poziv za preiskavo domnevnega kemičnega napada, vendar to ni v ruskem interesu, saj je Moskva že v začetku tedna blokirala poskus vzpostavitve preiskovalnega mehanizma.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je zvečer po glasovanju v Varnostnem svetu dejal, da bo Francija že v ponedeljek sprožila pobudo za rešitev sirske krize, tako v ZN kot na ravni zunanjih ministrov EU, ki se bodo sestali v Luksemburgu.

Članice Nata enotno podprle operacijo v Siriji

Stalni predstavniki držav članic pri Natu so enotno podprli operacijo, so zapisali na spletni strani zavezništva. Države, ki so davi po srednjeevropskem času izvedle napad v Siriji, so druge članice obvestile, da znatna količina informacij kaže, da je sirski režim odgovoren za domnevni napad s kemičnim orožjem v sirski Dumi pred tednom dni.

Zaveznice v Natu so izrazile polno podporo tem aktivnostim, namenjenim zmanjšanju zmogljivosti sirskega kemičnega orožja in preprečitvi nadaljnjih napadov s kemičnim orožjem na prebivalce Sirije. Kot so še zapisali, uporaba kemičnega orožja ne more biti nekaznovana ali postati nekaj običajnega. Predstavlja namreč nevarnost Sircem in kolektivni varnosti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da se bodo predstavniki Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA v nedeljo sestali v Londonu, kjer bodo govorili o nadaljnjih korakih po današnjem napadu.

Podporo napadom na Sirijo je izrazil Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da bo »EU stala ob zaveznicah na strani pravice«. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sporočil, da Damask ni prvič uporabil kemičnega orožja proti civilistom, »mora pa to biti zadnjič«. Da je rešitev konflikta mogoča le po politični poti, je sporočila tudi visoka zunanjepolitičnega predstavnica EU Federica Mogherini, ki je posvarila pred stopnjevanjem krize. Tako Juncker kot Mogherinijeva pa sta poudarila, da morajo krivci za napad s kemičnim orožjem odgovarjati.

Operacijo so podprle tudi Japonska, Savdska Arabija in Katar. Doha je pozvala k »takojšnjemu posredovanju mednarodne skupnosti, da zaščiti sirsko ljudstvo in sirskemu režimu odvzame na mednarodni ravni prepovedano orožje«.

»Uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov«

Putin je dejal, da so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki da je bil le uprizorjen.

»Dejanje agresije je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta ZN in ob kršenju ustanovne listine ZN ter norm in načel mednarodnega prava,« je glede na izjavo Kremlja še sporočil Putin.

V Moskvi dodajajo, da so zahodne sile »cinično« izvedle vojaško posredovanje nekaj ur, preden naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo v Vzhodni Guti, ki je bil povod za napad ZDA, Francije in Velike Britanije. Trenutno stopnjevanje razmer v Siriji ima »uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov«, so še dodali.

Brutalna agresija

Sirski mediji so napade ZDA, Francije in Velike Britanije označili za »očitno kršitev mednarodnega prava«. »Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanije in zagrešile agresijo nad Sirijo,« je za Sano dejal, neimenovani vojaški vir. Tarča so bile tri vojaške točke blizu Damaska in Homsa, a kot trdi sirska vlada, so v pričakovanju morebitnih napadov vsa svoja vojaška oporišča evakuirali. Sirsko zunanje ministrstvo je medtem napad označilo kot »brutalno, barbarsko agresijo«.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v času napada zahodnih zaveznic na cilje v Siriji niso uporabili svojih sistemov protiletalske obrambe v tej državi. Se je pa sprožil sirski sistem protiletalske obrambe in prestregel 71 od 103 raket, ki so se približevale tarčam, so še zatrdili na ruskem obrambnem ministrstvu. Dodali so, da so v napadu sodelovali dve ameriški vojaški ladji v Rdečem morju, taktična letalska skupina nad Sredozemljem ter bombniki B-1B, ki so vzleteli z letalskega oporišča Al Tanf v bližini iraško-sirske meje.

Pentagon potrjuje uspešnost omejenih in merjenih napadov na Sirijo

Tiskovna predstavnica Pentagona Dana White je na jutranji izredni novinarski konferenci o napadih na Sirijo dejala, da so uspešno zadeli vsako tarčo, direktor štaba združenih poveljstev general Ken McKenzie je to potrdil in opisal napade na tri določene tarče.

Po besedah Whitove je bila vojaška operacija izvedena pozorno po metodičnem načrtovanju. Storili so vse, da zadenejo le tisto, na kar so merili in jim je uspelo. Ob tem je zagotovila, da ni šlo za spremembo ameriške politike do Sirije ali zamenjavo režima, ampak le za upravičen odgovor na uporabo kemičnega orožja proti lastnemu ljudstvu s strani režima predsednika Bašarja Asada.

Ameriški cilj v Siriji ostaja poraz Islamske države, za kar si prizadevajo s koalicijo, v kateri je okrog 70 držav. Rusijo je pozvala, naj uporabi svoj vpliv in zagotovi, da režim odstrani kemično orožje in ga več ne uporablja.

General McKenzie je povedal, da so v napadu uporabili skupaj 105 različnih raket, s katerimi so napadli skupaj tri tarče. Dodal je, da je to dvakrat več kot v lanskoletnem napadu ZDA na letališče v Siriji po podobnem kemičnem napadu.

OPCW nadaljuje preiskavo napada na Dumo

Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) bodo kljub današnjim napadom nadaljevali svojo preiskavo domnevnega napada s kemičnim orožjem, ki naj bi se minuli konec tedna zgodil v sirski Dumi, ubitih pa naj bi bilo okoli 40 ljudi. Strokovnjaki ocenjujejo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij WHO v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Delegacija OPCW naj bi ugotovila, katera snov je bila uporabljena v napadu. Na podlagi njenega poročila bodo najverjetneje lahko tudi določili, kdo je odgovoren za napad.

Trump: Rezultat napada na Sirijo ne bi mogel boljši

»Popolno izvršen sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!« je Trump zapisal na twitterju. Sporočil je še, da je ponosen na veliko ameriško vojsko, ki bo ob porabi več milijard dolarjev kmalu najboljša v vsej zgodovini ZDA. »Nič ji ne bo niti blizu,« je poudaril.

Eskalacijo povzročil pokol

Trumpova odločitev je bila pričakovana, potem ko so ZDA in zaveznice Asadov režim obtožile, da je pretekli teden v mestu Duma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 40 ljudi. Asadova zaveznica Rusija je skušala napade odvrniti z izredno sejo Varnostnega sveta ZN v petek, ki pa se je končala brez soglasja o poti naprej.

»Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima,« je dejal Trump.

Zadnji »zloben in odvraten« napad s kemičnim orožjem v Dumi je Trump označil za dejanje pošasti. Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA.

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, »trajni«, dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle zagotoviti trajnega miru in usoda regije je v rokah njenih prebivalcev.

Trump je Rusijo in Iran opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. »Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev,« je dejal Trump.

Rusija ni držala besede

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. »Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede,« je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej temni poti ali pa se bo pridružila civiliziranim državam.