»Tako prazno je bilo,« je mesto, na katerem nekaj mesecev ni bilo spomenika štirim srčnim možem, opisovala redna obiskovalka Bohinja. Po štirih desetletjih, kolikor so s hribčka ob parku v Ribčevem Lazu v Bohinju na Triglav zrli štirje možje, so spomenik namreč lani odstranili in ga odpeljali v popravilo, saj ga je močno načel zob časa. Ta teden pa so bile pred obilnejšim deževjem vremenske razmere ugodne in spet so ga namestili na njegovo mesto.

Prvič iz Bohinja

»Tako obsežno popravilo je spomenik doživel prvič,« pravi višja svetovalka za družbene dejavnosti na občini Bohinj Iva Lapajne. Poškodbe so bile namreč precej velike in jih zaradi narave izvedbe sanacije ni bilo mogoče odpraviti na kraju samem. Občino je sanacija stala 6588 evrov.

Borut Kamšek iz podjetja Livartis, ki je kip obnavljalo, pravi, da je pred časom že opravil nekaj manjših popravil kar tam, kjer kip stoji. Tokrat pa je bilo treba 1050 kilogramov težak spomenik odpeljati v njihovo delavnico v Volavlje, kjer je po končanem delu tudi prezimil. Za vračilo na njegovo mesto so namreč potrebovali ustrezne vremenske razmere in dovolj trdno nerazmočeno podlago. Dočakali so jo ta teden in spomenik postavili nazaj. »Zdaj pa zagotavljamo, da je pred vsemi mogočimi vplivi varen vsaj prihodnjih 500 let,« pravi Kamšek.

Sicer pa spomenik v Ribčevem Lazu marsikateri obiskovalec Bohinja poimenuje napačno. Možje, ki jih upodablja, namreč niso »srečni«, temveč »srčni«. Spomenik je delo akademskega kiparja Stojana Batiča, ki je postavil tudi spomenik Zlatorogu ob Bohinjskem jezeru. Četverico srčnih so na njihovo mesto postavili leta 1978, ob 200. obletnici prvega evidentiranega vzpona na Triglav. Po spletnih virih sodeč je spomenik je visok 2864 milimetrov, kar pomeni, da je natančno tisočkrat manjši od Triglava.

Srčni možje, upodobljeni na spomeniku, pa so bili domačini in hkrati prvi evidentirani pohodniki na Triglav, in sicer ranocelnik Lovro Willomitzer iz Stare Fužine, lovec Štefan Rošič s Savice ter rudarja Matevž Kos iz Jereke in Luka Korošec iz Koprivnika. Podvig, od katerega letos mineva 240 let in kateremu so namenjene številne prireditve, je sponzoriral baron Žiga Zois.

Da prostor ne bi tako sameval…

Da prostor od oktobra lani, ko so odstranili spomenik, ne bi preveč sameval, so poskrbeli bohinjski turistični delavci in razpisali nagradni natečaj za fotografije, posnete na mestu, kjer bi moral stati spomenik. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Turizma Bohinj Katarina Košnik, se je na družbenih omrežjih in po elektronski pošti na natečaj odzvalo dvanajst oseb, ki so poslale zanimive fotografije s kraja spomenika in se zdaj potegujejo za bogate praktične nagrade. Kot zanimivost omenja, da so med njimi našteli kar tretjino domačinov. Komisija bo o najboljših fotografijah odločila najpozneje do začetka prihodnjega tedna.