Mestna občina Ljubljana bo tudi letos v sklopu praznovanja mestnega praznika podelila najvišja občinska priznanja in nagrade. Komisija za priznanja ljubljanskemu mestnemu svetu predlaga, da letošnji laskavi naziv častne meščanke in meščana podeli humanitarki Aniti Ogulin ter gospodarstveniku in športnemu funkcionarju Janezu Kocijančiču.

Botrstvo pomagalo več kot 5000 otrokom

Dodelitev naziva častna občanka Aniti Ogulin je komisija za priznanja podkrepila s tem, da je Ogulinova že od malega imela razvit čut za pomoč, saj je bila že kot otrok vodnica slepih in slabovidnih otrok. Komisija je izpostavila, da je bila Ogulinova pobudnica ustanovitve varne hiše Palčica za otroke do sedmega leta starosti, začetnica brezplačne učne pomoči in pobudnica štipendijskega sklada Nivea Modro srce. V zadnjem času jo slovenska javnost najbolje pozna kot ustanoviteljico in izvajalko projekta Botrstvo v Sloveniji, »ki je že več kot 5000 otrokom iz socialno šibkih družin s pomočjo botrov pomagalo na poti do lepše prihodnosti«, je še dodala komisija. V obrazložitvi za podelitev naziva častni meščan Janezu Kocijančiču je komisija za priznanja izpostavila, da je bil nekdanji minister, ki je pozneje vodil družbi Interexport in Adria Airways. Vodil je različne športne organizacije, med drugim Smučarsko zvezo Slovenije in tudi Jugoslavije, bil je dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, novembra lani pa je bil izvoljen za predsednika Evropskih olimpijskih komitejev. Komisija za priznanja se je o podelitvi naziva častni občan odločala med skupno tremi kandidati, kdo je bil tretji, neizbrani kandidat, pa v gradivu za mestni svet komisija ni navedla.

Poleg nazivov za častnega meščana komisija mestnemu svetu predlaga tudi podelitev nagrad in plaket glavnega mesta. Za letošnje dobitnike nagrade je komisija predlagala ravnatelja osnovne šole Prule Dušana Merca, dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika, dolgoletno urednico občinskega glasila Nado Šumi, strokovnjaka na področju prometne varnosti Roberta Štabo in dekana fakultete za šport Milana Žvana. Za dobitnike plaket glavnega mesta pa je komisija predlagala gasilca in člana civilne zaščite Ljuba Baša, glasbenika Janeza Benčino - Benča, lanskega zmagovalca 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike na Tajskem Alekseja Jurco, dolgoletnega in sedaj častnega predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Ljubljana Bežigrad Feodora Fedjo Lužovca, direktorja Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja, ker je prepoznal pomembnost ohranitve hiše hospic na Hradeckega cesti, ter Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Mestno zvezo upokojencev Ljubljana. Mestni svetniki bodo predloge za častna občana, za dobitnike nagrad in plaket glavnega mesta potrjevali na ponedeljkovi seji mestnega sveta.