Bralci so nas opozorili na nedavni posek dreves ob Vilharjevi cesti v bližini pasjega parka ob Železniški cesti. Na ljubljanski občini so nam pojasnili, da so drevesa odstranili na pobudo občana. Šlo naj bi za samonikla drevesa invazivne vrste pajesen, ki so ponekod močno dvigovala asfaltno površino.

Veliki pajesen je ena od invazivnih vrst, ki jih je mogoče nadzirati le še lokalno, iztrebiti pa jih brez dobro načrtovane akcije ni več mogoče. Za invazivne tujerodne rastline je značilno, da škodljivo vplivajo na domorodne vrste in ekosisteme, vplivajo pa tudi na zdravje ljudi. Plod velikega pajesena pri nekaterih ljudeh povzroča alergijo, medtem ko lahko sok te rastline povzroči celo vnetje srčne mišice.

Vsak posek dreves med prebivalci prestolnice povzroči precej hude krvi, saj zelene površine bistveno vplivajo na kakovost življenja meščanov. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet mestne uprave Mestne občine Ljubljana odstranjujejo samo drevesa v fazi odmiranja ali invazivne vrste dreves, ki povzročajo škodo.

Nova drevesa ne bodo sadili tik ob pločniku

»Če so drevesa v dobrem stanju, jih poskušamo ohraniti in poiskati druge rešitve. Med drugim pride v poštev presaditev, zaščita ali preureditev okolice,« pojasnjujejo na občini.

Na Mestni občini Ljubljana so povedali, da imajo v načrtu zasaditev novih dreves, ki bodo postavljena nekoliko stran od pločnika. Za katero vrsto dreves naj bi šlo, trenutno še ni jasno, o tem se bodo glede na možnosti še odločili pred saditvijo.

Dvigovanje asfaltnih površin je mogoče opaziti tudi drugod po mestu, najpogosteje v Murglah. Kot pravijo na oddelku za gospodarske dejavnosti, so razlogi za dvigovanje asfalta različni, saj je rast drevesa odvisna od več dejavnikov, kot so denimo pogoji za rast, se pravi od lastnosti podzemlja in površine okoli drevesa, prepustnosti površine, ozračja in dejavnosti v okolici. Do poškodbe asfalta lahko pride tudi zaradi določenih značilnosti posamezne drevesne vrste in razrasta posameznega drevesa.