»Politiki, kot je Boris Johnson, skušajo znova izkriviti resnico in poudarjajo, da izjava OPCW podpira vse britanske ugotovitve brez izjeme,« je povedal Lavrov, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Poudariti želim, da so potrdili le sestavo kemične substance,« je povedal. OPCW je v odprtem delu poročila, objavljenem na svoji spletni strani, zapisal, da vzorci krvi, ki so jih pregledali, »potrjujejo ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije«. Dodali so, da je bila »toksična kemikalija najvišje čistosti«.

Niso natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo. Prav tako niso ocenili, kdo bi lahko izvedel napad na Skripala in njegovo hčer. Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Preizkusili namestitev strupa na kljuko vrat

Johnson je v četrtkovem odzivu ponovil, da je bil v napadu na Skripala uporabljen »vojaški živčni strup novičok«. »To temelji na preiskavah štirih neodvisnih, izjemno uglednih laboratorijev na svetu. Vsi so nam vrnili enake prepričljive rezultate,« je zatrdil. »Nobenega dvoma ni, kaj je bilo uporabljeno in še vedno ni alternativne razlage glede tega, kdo je odgovoren - samo Rusija ima sredstva, motiv in možnost,« je dejal Johnson.

Ob tem je britanski svetovalec za nacionalno varnost Mark Sedwill v današnjem pismu generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu zapisal, da je »Rusija leta 2000 zagnala program za preizkušanje transporta vojaških živčnih strupov in izobraževanje specialnih enot za uporabo tovrstnega orožja«.

Med drugim so preizkušali namestitev na kljuko vrat, je navedel Sedwill. Prav na kljuki hišnih vrat Skripalovih so britanski preiskovalci našli največjo koncentracijo strupa, je še spomnil v pismu. Velika Britanija ima »kredibilne obveščevalne podatke«, da je Sovjetska zveza v 80. letih prejšnjega stoletja razvila družino strupov Novičok, je dodal.

Po navedbah Sedwilla so ruski obveščevalci tudi vohunili za Skripalovima. Leta 2013 je namreč ruska obveščevalna služba GRU sledila računu elektronske pošte Julije Skripal.